Így bánnak a pénzzel az okos nők

Írta: ,

Csodálattal figyeled azokat, akik „tudnak bánni a pénzzel”, miközben egyik hónapról a másikra élve el sem tudod képzelni, hogy egyáltalán milyen természetfeletti képesség ez? Lerántjuk a leplet az alapelvekről, utána pedig a döntés a te kezedbe kerül…

Nem bízzák magukat másra

1/6 Nem bízzák magukat másra

A pénzügyi biztonsághoz elengedhetetlen, hogy ne legyél teljesen kiszolgáltatva.

Nem szabad tehát kizárólag a párodra vagy bárki másra hagyatkoznod – még akkor sem, ha úgy érzed magadat tökéletesen.

Valamicske saját bevételre mindenkinek szüksége van: olyan összegre, ami fölött saját maga rendelkezik, és arra költi, amire csak szeretné.

Ennek leginkább a kiegyensúlyozott énkép és a felelős pénzügyi magatartás szempontjából van jelentősége, s az sem elhanyagolható szempont, hogy megállj a lábadon egy esetleges vészhelyzetben.

A közös bankszámlának természetesen semmi akadálya, hiszen a megosztott kassza jelentősen leegyszerűsíti a mindennapokat – az viszont nem vezet jóra, ha felnőtt nőként nem fizetésed, hanem zsebpénzed van.

Célokat tűznek ki

2/6 Célokat tűznek ki

A pénzügyi siker és a bőségtudat titka, hogy tűzz ki magad elé kisebb-nagyobb célokat, amelyeket aztán lépésről lépésre megvalósíthatsz.

Fontos, hogy ne restelld kicsiben kezdeni a dolgot, ugyanakkor merj nagyot is álmodni.

A havi tízezer forintos megtakarításod nyilván nem holnapután fog milliósra duzzadni – de mindvégig tisztában kell lenned azzal, hogy ha el sem indulsz az úton, egyetlen állomásig sem juthatsz el!

A bevételnövelés és a befektetési lehetőségek világa korántsem rejtélyes: bármikor nekiláthatsz a tájékozódásnak, a döntésben pedig szakképzett tanácsadóktól kérhetsz segítséget.

Gondolj csak bele: a havi tízes megspórolása egy éven belül már több mint százezres vagyonkát eredményez!

Nem a pénztől várják a boldogságot

3/6 Nem a pénztől várják a boldogságot

Öreg hiba olyan dolgokra költeni a pénzt, amelyek rövid ideig tartó jó érzéssel kecsegtetnek.

Az igazán bölcs emberek inkább olyan tevékenységekbe fektetnek, amelyek közvetett módon vezetnek személyiségfejlődéshez, például tudásszerzés vagy életre szóló élmény formájában.

Költs az inspirációra és a kreativitásra – közben pedig fogadd el, hogy valakinek ez egy festőkészlet megvásárlását jelenti, másnak pedig egy luxusmárkás rúzsét.

Puhatold ki, hogy téged mi visz leginkább előre, s arra ne sajnáld a lóvét!

Kevesebbet költenek, mint amennyit keresnek

4/6 Kevesebbet költenek, mint amennyit keresnek

A világ legegyszerűbb pénzügyi tippjének tűnik, hogy legyen csekélyebb a kiadásod, mint a bevételed.

Igen ám, de ha valóban ennyire magától értetődő a dolog, miért van annyi eladósodott ember?

Ezzel is pont ugyanaz a helyzet, mint a fogyással: nyilván mindenki tudja, milyen kapcsolatnak kell fennállnia a bevitt és az elégetett kalóriák között – mégsem egyszerű megvalósítani.

Az első lépés, hogy vezess költségvetési naplót, amiben kíméletlenül rögzítesz minden egyes elköltött forintot.

Ezzel átláthatóbbá válnak azok a magatartásminták, amelyek akadályoznak a gyarapodásban, és tudatosan tehetsz a kiiktatásukért.

Van vésztartalékuk

5/6 Van vésztartalékuk

Tisztázzuk: egy szezonvégi leárazás még nem számít vészhelyzetnek! Akkor sem, ha történetesen pont a kedvenc boltodban történik meg.

Váratlan kiadás egy ember életében gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet.

Egy váratlan számla kiegyenlítése, esetleg valaminek az elromlása vagy pótlása akár azonnal esedékes lehet – és akkor az olyan tragédiákról nem is beszéltünk, mint a betegség vagy a munkahely elvesztése.

A legalább háromhavi jövedelmednek megfelelő, szorgosan kamatozó vésztartalék lényege, hogy az ilyen körülmények ne vágják taccsra az anyagi helyzeted, és ne kerülj hitelspirálba, ha gyorsan pénzre van szükséged.

Máris kezdj el gyűjteni – megtérül majd a fáradozásod, hidd el!

Tanulnak a hibáikból

6/6 Tanulnak a hibáikból

Mindenki követ el hibákat. Láttunk már legatyásodott bankvezéreket és eladósodott tőzsdecápákat.

Az igazán okos emberek nem rágódnak a múltbéli ballépéseken: levonják belőlük a következtetéseket, aztán feltápászkodnak, leporolják magukat, s nekilátnak az egzisztenciájuk újjáépítésének.

Lehet, hogy utólag vércikinek látod egyik-másik pénzügyi döntésedet, ám a legrosszabb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy ez rányomja a bélyegét a jövődre.

Ami megtörtént, megtörtént – nem tudsz rajta változtatni, fogadd el! Ezzel is bölcsebb lettél, így hátha nem kell még egyszer ugyanabba a folyóba lépned.

A te életedben mi volt eddig a legtanulságosabb pénzügyi lecke?