Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

Szőke Angéla
Írta: ,

Múlt hónapban egy vidéki utazásra véletlenül készpénz nélkül indultam el és – nem kis meglepetésemre – szinte semmi fennakadást nem eredményezett az, hogy csak kártyával tudtam fizetni mindenhol. Kíváncsi voltam, hogy a készpénz-diéta hogyan működne a mindennapokban, ezért úgy döntöttem, hogy egy héten keresztül nem lesz nálam semmi kápé, csak a kártyám. Az alábbi felismerésekre jutottam. (X)

Nem nehéz túlköltekezni

Szinte mindenhol lehet ma már kártyával fizetni: étterem, klinika, online ételrendelés, semmi akadálya a készpénzmentességnek. Ugyanakkor persze túl könnyű is az, hogy az ember csak odatartja a pénztárcáját és már csippant is a terminál, és kész a fizetés. Tudtam, hogyha nem szeretnék túltöltekezni, akkor ki kell találnom valamit.

Kitaláltam egy stratégiát

Mivel a bankkártya többszöri használatánál nincs az a visszatartó erő, mint mikor egyszerűen elfogy a készpénzünk, oda kell figyelnünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy nem érint minket olyan érzékenyen egy egyérintéses fizetés, mint mikor a kemény munkával megkeresett bankjegyeket adjuk ki – fizikailag - a kezünkből.

Elkezdtem tehát nyomon követni a kiadásaimat. Mikor láttam, hogy napi szinten mennyi pénzt költöttem arra, hogy készételt vásároltam, vagy kávézóban nasiztam, tudtam, hogy ki kell találnom egy napi limitet. Másnap még átléptem, de a többi napon már sikerült tartanom a megszabott összeghatárt. 

Sepy/depositphotos.com

Többnyire tartottam magam a célhoz

Ugyan pár nap alatt sikeresen leszoktattam magam arról, hogy úton-útfélen összevásároljak magamnak mindenfélét, amire igazából nincs szükségem (cuki sapka, kész szendvics, kis üdítő, kis csoki, stb.) volt egy nap, amikor tudatosan túlléptem a keretem.

A barátnőmmel egy este úgy döntöttünk, hogy elmegyünk moziba, utána pedig beültünk koktélozni. Ezzel ugyan többet költöttem aznap, mint amennyit terveztem, de nem volt különösebb lelkiismeret-furdalásom. 

A bűntudat hamar elmúlt

Mivel egész este jól éreztük magunkat, nem éltem meg tragédiaként a kis költekezést, hiszen ez sokkal fontosabb volt, minthogy tartsam magam a keretemhez. Főleg azért nem, mert a kezdeti intenzívebb költekezés után még így is sikerült kordában tartanom a kiadásaimat és végül úgy zártam a hetet, hogy nem kellett aggódva böngésznem a banki kimutatásom. 

Végül kevesebbet költöttem, mint szoktam

Összeszámolva az elmúlt hét kiadásait, még spórolni is tudtam, hiszen kevesebbet költöttem, mint amennyit egy héten átlagosan szoktam.

Nemcsak a banki applikáción követtem nyomon a kiadásaimat, hanem minden este még egyszer megnéztem az online banki felületen, mire mennyi pénz ment el és egy táblázatban összesítettem.

Ha az ember látja a számokat, sokkal könnyebben tartóztatja meg magát, mikor legközelebb vásárlásra kerül a sor, nálam legalábbis így volt. Minden vásárlás kőkemény mínuszként mutatkozott meg, így másnap kétszer is meggondoltam, hogy csak arra költsek, amire valóban szükségem van. Ennek ellenére nem fukarkodtam, hiszen a spontán költekezős este a barátnőmmel simán belefért.

Megtanultam, hogyha egy nap túllépem a keretet, másnap korrigálhatom egy kis önmegtartóztatással. A bakkártyás fizetést tehát felelősségteljesen kell használni, de ez könnyen megtanulható, sőt, még spórolni is segít, ráadásul megszabadulsz egy hatalmas tehertől: sosem kell izgulnod, hogy mennyi készpénz van nálad.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba