5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Szőke Angéla
Írta: ,

Minden évben újabb álhírek terjengenek azzal kapcsolatban, hogy hogyan vernek át minket az online vásárlásoknál, illetve hogy az érintéses kártyák esetében akár a táskánkhoz közel érintve egy készüléket is le tudnak venni kártyánkról pénzt a csalók. A legtöbb ilyen rémhírnek semmi valóság alapja nincs, mégis sokan bedőlnek bizonyos bankkártya-mítoszoknak. Íme öt hatalmas tévhit, aminek ezentúl ne dőljünk be!

Az érintéses kártyák kevésbé biztonságosak

Mióta bevezették az egyérintéses fizetést - ahol elég mindössze a terminálhoz érintenünk a kártyánkat – sokan tartanak attól, hogy könnyebben vissza tudnak élni vele. Ez a félelem többnyire abból fakad, hogy az ötezer forint alatti vásárlásoknál jellemzően nem kell megadnunk a PIN kódunkat.

Az érintéses technológia már csak azért is megbízható, mert egyetlen fizetés vagy más tranzakció közben sem kell kiadnunk a kezünkből a kártyánkat, végig nálunk maradhat az. A kártya négy-hat centiméter távolságból lép csak működésbe a leolvasó terminállal, ez a kis hatótávolság is a biztonságot szolgálja. 

Amire figyelni kell, hogy elveszett vagy ellopott kártya esetében érdemes mielőbb letiltani a bankkártyát. Ezért a legjobb elmenteni a mobilunkba a bank éjjel-nappal hívható telefonszámát, hogy azonnal hívni tudjuk a bankunkat, ha visszaélést észlelünk a kártyán.

A kártyahasználatért a vevő fizet

Sokan – mivel banki szolgáltatásnak veszik – még mindig azt hiszik, hogy a bankkártyás fizetés költséges, hiszen a vevő fizet érte.

Pedig ha egy üzletben kártyával fizetünk, akkor az a kártyabirtokos számára az esetek többségében díjmentes.

Külföldi utazások esetén is biztonságosabb lehet bankkártyát használni, mint nagyobb összegű valutával utazni, ráadásul többségében a külföldi kártyás fizetés is díjmentes, de a napi árfolyamról érdemes a kártyakibocsátó banknál érdeklődni.

Az egyérintéses technológia csak 5000 Forint alatt használható

Ez sem igaz, csupán arról van szó, hogy ötezer forintos összeg alatt jellemzően nem kell megadnunk fizetéskor a PIN kódunkat. Ez kényelmes és gyors, azonban ennél nagyobb összeget is gond nélkül fizethetünk az érintős kártyával, azonban ilyenkor be kell pötyögnünk a kódot, de ez a mi biztonságunk érdekében van így.

LDProd/depositphotos.com

Az online vásárlás veszélyes

A legtöbb online vásárláshoz szükség van a kártyaszám, név és lejárat mellett a hátoldalán található CVV-kódra, melyet ebben az esetben senkinek sem nyílik lehetősége megismerni, rajtunk kívül. 

Sőt, online vásárlás esetén, egyre több kereskedőnél véd minket a 3D Secure Code szolgáltatás is, ami egy SMS alapú megerősítést jelent, ezzel még biztonságosabbá téve online vásárlásainkat.

Az úgynevezett chargeback eljárás is egy fantasztikus biztosíték neked, mint vevő: amennyiben nem kaptad meg az árut, a bankod kártalanít és a teljes összeget visszakapod.

A fordítva beírt PIN kód riasztja a rendőrséget

Joseph Zinger, egy chicagói üzletember valóban „házalt” ezzel az ötletével a bankoknál 1998-ban, de sosem vált valósággá. A felvetése az volt, hogyha egy ATM-nél kényszerítenek minket készpénzfelvételre, akkor a fordított sorrendben bepötyögött számok automatikusan a helyszínre küldenek egy járőrt. Ugyan időről-időre felbukkan ez az álhír a közösségi médiában, de ez továbbra is csak városi legenda.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv