5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Szőke Angéla
Írta: ,
5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Kép forrása: Sepy/depositphotos.com

A bankkártya remek találmány: elképesztően kényelmes, gyors és biztonságos, és amit a legjobban szeretünk benne, hogy nem kell egy köteg pénzzel mászkálnunk egy nagyobb bevásárlás alatt. De a működését és a díjait tekintve gyakran nem tudunk eleget erről a kis plasztikról, ami annyi kellemes pillanatot okozott már nekünk. Összegyűjtöttük most mindazt, amit érdemes tudnod róla! (X)

1. Nem minden kártya ugyanolyan

Többféle bankkártya létezik, többféle lehetőségekkel. Érdemes érdeklődni a bankban és olyat választani, amely a te vásárlási szokásaidnak és igényeidnek a leginkább megfelelő. Valakinek fontos, hogy nagyobb hitelkerete legyen, másnak pedig az, hogy mindig ingyen tudjon készpénzt felvenni. Mások vagyunk, ezt a kártyának is tükröznie kell.

2. Pofonegyszerű online vásárlás

Amennyiben megfelelően erősek a jelszavaid, biztonságosan vásárolhatsz a kártyáddal a neten. A különböző fizetési felületek lehetővé teszik, hogy elmentsd a kártyád adatait (kártyaszám, lejárati dátum, kártyán szereplő név) így bárhol veszel valamit online, ezeket már nem kell újra bepötyögnöd. Ez kényelmes és gyors vásárlást tesz lehetővé.

3. Biztonság mindenek előtt

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a bankok ügyfeleik biztonságára. Ilyen például az, hogy minden netes vásárlásnál csak akkor végleges a tranzakció, ha a telefonszámunkra küldött sms-ben kapott számkódot is megadjuk. Ha mégis visszaélnének az adatainkkal, a kártyát egyetlen – bankhoz intézett - telefonnal le lehet tiltatni.

4. Légy tisztában a díjakkal

Egy bankkártya használata után havi szinten fizetnünk kell, azonban ezeket a díjakat is alacsonyan tarthatod, ha csak olyan funkciókért fizetsz, amiket valóban használsz. Ha például nincs szükséged feltétlenül dombornyomott kártyára, akkor felesleges olyat igényelned. Érdemes egyeztetned a bankoddal annak érdekében, hogy csak azért kelljen fizetned, amit valóban igénybe is veszel.

5. Minimum havonta nézd át a számlakivonatod

Nem elég az, hogy nem mész le mínuszba, kisérd figyelemmel a havi kiadásaidat is! Az óvintézkedések ellenére lehet, hogy kiszúrsz egy gyanús tranzakciót, aminek érdemes utánanézned, illetve arról is tudomást szerezhetsz, hogy „hova megy el annyi pénz”, hiszen ezt a kérdést sok nő felteszi magának hónap végén. Érdemes SMS üzenetet kérni a tranzakciókról, így még könnyebb nyomon követni a kiadásokat.

Lehet, hogyha számszerűsítve látod, milyen összegeket költesz havi szinten például kávéra, vagy ruhára – hogy a táskákat és cipőket ne is említsük – akkor legközelebb kicsit visszafogod az impulzus vásárlásaidat. 

kerkezz/depositphotos.com

+1. Megtakarításra is használatod

A bankszámlán arra is van lehetőség. hogy kitűzz egy pénzügyi célt és havonta félretegyél rá egy általad beállított összeget. Mindenkinek érdemes egy kis pénzt félretennie havonta, hogyha jön egy váratlan kiadás, vagy elveszíti a munkáját, akkor legyen mihez nyúlnia. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!