10 apróság, amire nincs szükséged, mégis elviszi a pénzed

Szőke Angéla
Írta: ,
10 apróság, amire nincs szükséged, mégis elviszi a pénzed

Kép forrása: unsplash

A haszontalan vásárlások több formában is jelen vannak a mindennapjainkban. Van olyan dolog, amit megveszünk, párszor használunk, majd egy fiók mélyére, vagy a pincébe száműzzük, „jó lesz még valamire” felkiáltással. Olyan is előfordul, hogy a meggondolatlan impulzus vásárlást később megbánjuk. Annyi mindent veszünk, amire nincs szükségünk és észre sem vesszük, pedig ha összeszámolnánk, mennyit költünk felesleges dolgokra, meglepődnénk. Íme tíz – látszólag – triviális dolog, amire nincs szükséged, mégis elviszi a pénzed.

Magazinok

Nem véletlenül helyezik a magazinokat a kasszához: Fizetésre várakozva kíváncsian nézegetjük a szenzációhajhász címeket és a színes, csábító borítókat. A képes újságok nem olcsók, ha mégsem tudsz valamelyik nélkül élni, akkor fizess elő rá, úgy jobban megéri. 

Ásványvíz

A palackozott ásványvíz több milliárd dolláros üzlet, pedig a csapból is tiszta ivóvíz folyik. Először is rengeteg műanyag szemetet termelnek a plasztik vizesüvegek, másrészt semmivel sem egészségesebb, mintha csapvizet innánk. Ha mégis félsz ettől, akkor használj vízszűrőt és csak egyetlen palackot. 

Kábel tv

A kábel tv előfizetés kifejezetten sokba kerül, holott ma már előfizethetünk Netflixre és egyéb streaming csomagokra, melyek szintén minőségi tartalmat kínálnak, mégis csak a töredékébe kerülnek. 

Konditerem bérlet

Egy amerikai felmérés szerint az emberek kétharmada nem használja ki a kondibérletét, azaz szinte sosem jár le a terembe. Hacsak nem látogatod a termet minden második nap, egyszerűen nem éri meg bérletet venned. Vagy vásárolj napijegyet, vagy ha csak heti egyszer-kétszer sportolsz, azt egy parkban vagy otthon is megteheted, illetve a kocogás is ingyen van.

Könyv

Ha költöztél már a könyveiddel, a lépcsőn cipelve egészen biztosan eljutottál odáig, hogy soha többet nem veszel könyvet, vagy nem költözöl. A könyveket nagyon kevés kivétellel mindössze egyszer olvassuk el – jó esetben, mert van, amelyik olvasatlanul porosodik polcon – és utána csak porfogóként funkciónál.

A Kindle és az eBook megjelenésével értelmetlenné vált egy kötetet fizikailag is megvennünk, de ha ragaszkodsz a lapok illatához, akkor is olcsóbban jársz egy antikváriummal, vagy egy könyvtár tagsággal. 

Reggeli kávé elvitelre

Annyi jópofa kávézó nyílik mostanában, hogy nehéz munkába menet ellenállni annak, hogy ne ugorjunk be. Lehet, hogy a kedves barista remekül készíti a friss lattét, azonban ez havi szinten meglepően nagy összeget tesz ki. Vegyél egy hordozható termoszbögrét és főzd le magadnak reggel a friss kávét, így súlyos ezreket spórolhatsz.

Meghosszabbított garancia

A szakértők egyetértenek abban, hogy egész egyszerűen nem éri meg azért fizetni, hogy bizonyos elektronikai cikkeinkre még pár plusz évig legyen garancia, hiszen a gépek ritkán romlanak el a garancia érvényessége alatt.

Gyorséttermi vásárlás

Előfordul, hogy megkívánunk egy hamburgert, vagy valami nyalánkságot, de ha rendszeresen veszünk ételt gyorséttermekben, azzal nemcsak egészségünknek ártunk, hanem a pénztárcánknak is. Nem kifogás, hogy nem tudsz főzni, egy tésztaételt mindenki össze tud dobni.

Papírtörlő

Egyetlen tonnányi papírtörlőhöz 17 darab fát vágnak ki és húszezer gallon vizet használnak el. Pedig a konyharuha tökéletes a célra, de ha még környezettudatosabb szeretnél lenni, akkor régi pólókat vagy bármilyen textilt feldarabolhatsz erre a célra. 

Sorsjegyek

A lottó és a különböző sorsjegyek rengeteg helyen kaphatók, ezért nehéz ellenállni a kísértésnek, hiszen mindig azt hisszük, hogy talán most nyerni fogunk. Az esély erre egészen minimális, hiszen nagyobb valószínűséggel támad meg egy cápa, minthogy nyerj a lottón. 

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció