Albérlet kontra saját lakás – Mire ruházz be?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Albérlet kontra saját lakás – Mire ruházz be?

Otthonról elköltözni, először belakni a saját kis lakásodat legalább annyira izgalmas, mint amennyire ijesztő és nehéz. Az egyik legnagyobb dilemma pedig, amivel ilyenkor szembesülhetsz természetesen nem más, mint a legfőbb választás: albérlet, vagy saját lakás?

A magyarok szeretnek vásárolni Kép forrása: bloglovin.com

Hazánkban még mindig uralkodó helyet foglalnak el a státuszszimbólumok, sokan jelentős következtetéseket vonnak le abból, valakinek milyen autója, vagy éppen lakása, háza van.

Ez pedig akkor is igaz, ha közben hatalmas hitel nehezedik a tulajdonjogra; a többséget ugyanis csak az érdekli, hogy valamit birtokolhat.

Ezzel szemben több, nem is olyan távoli országban ez egyáltalán nincs így, sőt nem egy külföldi megrökönyödve áll a vásárláskényszerünk előtt.

Ők fel nem foghatják, hogyan képesek a magyarok akár már a húszas éveik elején lekötni magukat egy adott országban, egy településen, hiszen senki sem tudhatja, mit hoz a jövő.

Felteszik nekünk a kérdéseket: mi lesz, ha külföldön kapsz munkát? Vagy, ha egyszerűen el akarsz költözni? Nem félsz, hogy nem tudod majd eladni és „elveszik” a pénzed?

Az albérlet előnyei Kép forrása: tumblr, thatkindofwoman

Ha csak nem vagy abban az őrült szerencsés helyzetben, hogy szüleidnek köszönhetően egy kész lakásba költözhetsz be felnőtt korodban, akkor általában jobban jársz az albérlettel.

Persze, kidobott pénznek is tekintheted a havi fix költségeket, de azért nem csak a tényleges lakhatásért fizetsz.

Egy albérlet rád nézve sokkal kevesebb kockázattal jár: a szerződésben kijelölteken túl bármikor dönthetsz úgy, hogy elköltözöl, mert máshol folytatod a tanulmányaidat, jobb helyen kaptál munkát, kiderült, hogy nem túl jó a környék, vagy egyszerűen nem működött a kapcsolatod, és szétköltöztök a pároddal.

Nem nagy öröm és nem éppen könnyű munka a költözés, de az albérletből kilépni messze nem olyan nehéz, mint otthagyni a saját házadat.

A legjelentősebb különbség a saját lakás és az albérlet között tehát a rugalmasság.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?