5 dolog, amit a nagymamámtól a pénzről tanultam

Írta: ,

A nagyinak mindig igaza van” – nincs ez másként akkor sem, ha a pénzügyek kerülnek szóba, hiszen a divatimádó unokának elkel néhány jó tanács, ha költekezésről van szó. Íme, néhány egyszerű, de nagyszerű tipp, amit az én drága Nagymamám tanított arról, hogyan is kell a pénzzel bánni.

Hitelkártya? Ne már! Kép forrása: fineartamerica.com

1/5 Hitelkártya? Ne már!

Az én Mamámnak nincs hitelkártyája, és nem vásárol online sem, annak ellenére, hogy szuperül ért a modern kütyükhöz. Ő csak azt veszi meg, amire tényleg szüksége van – persze modern nagyi lévén még ő is költ ruhákra és cipőkre, de mindezt abból fedezi, amennyi készpénz éppen van nála, így mindig számon tudja tartani, mennyit költ. És milyen igaza van!

Emlékezz csak vissza, hogy hányszor merítetted már ki a hitelkártya-kereted, vagy mutatta idő előtt a bankszámád a kritikus egyenleget, mert nem érzékelted fizikailag, mennyi pénzt is költöttél. Na ugye, hogy a régi módszerek nem is olyan rosszak?

Becsüld meg, amid van Kép forrása: galadarling.com

2/5 Becsüld meg, amid van

Manapság nagy divat, hogy ha a laptopunknak baja van, inkább eladjuk és veszünk helyette egy másikat, mintsem megjavíttassuk. Pedig a javítás mindig olcsóbb, mint egy új tárgy vagy ruha vásárlása, még akkor is, ha az előzőt be tudod számítani a vételárba.

Ha megelégszel azokkal a dolgokkal, amiket eddig önerőből megteremtettél magadnak, és vigyázol is rájuk, annak két előnye is van. Az egyik, hogy ha megbecsülöd az értéktárgyaid, akkor sokkal hosszabb ideig megmaradnak kiváló állapotban, a másik pedig, hogy ezzel sok-sok pénzt meg is spórolsz magadnak.

Legyél jártas több dologban is Kép forrása: deanndesigns.com

3/5 Legyél jártas több dologban is

A Nagyim és a Papám a két kezükkel építették fel a házukat, ők termesztik a hátsó kertben a zöldségeket és gyümölcsöket, Mama pedig tud varrni és kötni is. Csupa olyan dolog, amit a fiatalabb generáció már meg sem tanul, vagy a városi élet egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy megtegye.

Azonban ha van egy kis erkélyed vagy teraszod, akkor érdemes pár olyan zöldséget ültetned, akár cserepekben is, amiket utána meg is ehetsz. Ha pedig kis erőfeszítéssel megtanulsz varrni, a legtrendibb ruhákat is el tudod majd készíteni magadnak potom összegért. Ezekkel rengeteg pénzt meg tudsz spórolni úgy, hogy szinte észre sem veszed. Ha pedig megtetszik mondjuk a varrás, vagy épp a ruhatervezés, egy jó ötlettel még pénzt is kereshetsz. Kicsit oldschool? Lehet, de az most úgyis divat!

Legyen mindig vésztartalékod Kép forrása: studiodiy.com

4/5 Legyen mindig vésztartalékod

Huszonéves fejjel úgy gondoltam, hogy ez teljesen felesleges, inkább költök mindenre, amire szeretnék, hiszen most vagyok fiatal, most kell élni. Aztán jött egy váratlan időszak, kevesebb munkával, kevesebb fizetéssel, és mivel nem volt tartalékom, egyből megértettem, miért is olyan fontos a spórolás.

Azóta mindig van egy kis plusz pénz a bankszámlámon vész esetére, ami már többször is kisegített a bajból. A szép cipők és kabátok mindig csábítanak, de megtanultam, hogy néha muszáj nemet mondani. Persze csak néha, nem mindig!

A luxus nem mindig drága... Kép forrása: behance.net

5/5 A luxus nem mindig drága...

... és nem is mindig boldogít. Egy újabb közhely, mégis nagyon megfontolandó. Az ember nagyon könnyen hozzászokik a jóhoz, ezért sajnos egy méregdrága dizájner táska is csak pár napig boldogít, utána pedig ugyanúgy ledobod majd a kanapéra, amikor hazaértél, mint a többit.

A luxust ezért érdemes kicsit máshol keresni, például a pillanatokban. Egy különleges fogás elfogyasztása egy étteremben, vagy egy hosszú hétvége a tokaji szőlőtőkék közelében épp annyira „megfizethetetlen” élmény, mint egy exkluzív státuszszimbólum megszerzése – csak hosszú távon jobban kielégít.