A Google táblázatban megosztott fizetés a legújabb őrület - de biztonságos ez?

Zabolai Margit
Írta: ,

„Te mennyit keresel?” – ez az a kérdés, amit szemtől szemben elég kellemetlen feltenni, és érthető, ha megválaszolni sem szeretjük. Pedig ahhoz, hogy reális képet kapjunk a saját munkánk értékéről, jó ismerni ezeket a számokat. Egy közösségi médiában terjedő új trend pedig válaszokat kínál.

2019-ben futótűzként terjedtek el – elsősorban az USA-ban – a nyilvánosan hozzáférhető Google táblázatok a közösségi oldalakon, amelyekbe a felhasználók névtelenül beírhatják a fizetésüket. Létezik már külön táblázat a művészeti ágban tevékenykedőknek, különböző városok baristáinak, lakberendezőknek, médiamunkásoknak, nonprofit szektorban dolgozóknak, akadémikusoknak, kreatív ügynökségek alkalmazottainak, hogy csak néhányat említsünk.

gregorylee/depositphotos.com

A fizetési információkat tartalmazó táblázat általában így működik: A Google űrlapon keresztül az egyének névtelenül adnak információt fizetésükről és szervezetükről, általában azzal a lehetőséggel, hogy kiegészítik azt a tapasztalataik évével, földrajzi elhelyezkedéssel, rasszal, nemmel és szexuális irányultsággal, valamint sokszor ágazatspecifikus információkat is megadhatnak – például beszélt nyelvek, díjak, elismerések vagy munkahelyi sérülések.

A válaszokat aztán a táblázat szerkesztője beírja a megfelelő helyre, a táblázat maga pedig többnyire csak megtekinthető, azaz abba nem írhat, szerkeszthet bele bárki.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!