Vezető vs. főnök - Neked melyikhez van szerencséd?

Horváth Petra
Írta: ,
Vezető vs. főnök - Neked melyikhez van szerencséd?

Kép forrása: fizkes/depositphotos.com

A felettesek világa nem egyszerű, ez tény, kár is lenne vitatni. Kissé talán az anyasághoz tudnám hasonlítani, hiszen lényegében mi lenne a dolga egy jó Vezetőnek? Irányt mutatni, pozitív példával előjárni, segíteni a tőle függő embereket, és felelősséget vállalni a saját, illetve beosztottjai cselekedeteiért. Sajnos mára azonban az esetek többségében nem egy Vezetőt köszönthetünk a felettesünk személyében, hanem egy Főnököt.

Nézzük tehát, mik azok, amik kiemelnek egy Vezetőt a Főnökök soraiból!

Nem vár el olyat, amit ő maga ne tudna teljesíteni

Bizonyára Te is találkoztál már olyan felettessel, aki irreális elvárásokat támasztott a beosztottjaival szemben. Mi állhat az eset hátterében? Nos, tapasztalataim szerint három fő érv van, mellyel a túlzott elvárások megmagyarázhatók.

Az első a tájékozatlanság. Ez legfőképpen akkor fordul elő, mikor az adott felettes még csak hírből sem hallott arról a szakmáról, tevékenységről vagy folyamatról, aminek a teljesítését elvárja tőled. Ilyenkor általában hasraütés-szerűen, esetleg a nagyokosok által megállapított követelmények alapján alakítja ki a normát, mely véleménye szerint reális. Egy jó Vezető azonban nem csak tisztában van az adott szakma minden apró momentumával, hanem figyelembe veszi a körülményeket és a lehetőségeket is. Ami külföldön jól működő struktúra, az hazánkban lehet, hogy egy teljesíthetetlen elvárás.

A második leggyakoribb ok, a félelem vagy jobb esetben a bizonytalanság. Ugyanis minden felettes fölött áll még valaki, akinek bizonyítani kell. Egy Főnök inkább a beosztottjaira vetíti ki ezt a terhet, mint hogy ő maga nézzen szembe a tényekkel. Azért támaszt irreális elvárásokat, mert abban reménykedik, hogy a fokozott tempónak köszönhetően a norma, amit vele szemben támasztottak, teljesülhet majd. Csakhogy, aki igazán jó Vezető, az tisztában van azzal, hogy a munkaerő túlhajtásával pontosan az ellenkezőjét váltjuk ki annak, amit elvárnánk. A motiválatlan, frusztrált és fáradt beosztottnál nincs rosszabb!

Végül pedig, a harmadik érv, hogy zabszem van a fenekében. Kicsit az első kettő egyvelegének tekinthető, hiszen általában nincsen teljesen tisztában az adott szférával, illetve mindenáron meg akar felelni a vezetőségnek, az előbbre jutás reményében. Az ilyen Főnök gyakran tart hosszú, és kimerítő diskurzust arról, miként tehetnéd hatékonyabbá a munkavégzésed, azonban az ahhoz szükséges feltételeket már nem biztosítja számodra.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?