Valóban igaz a „mindenki pótolható" felfogás a munkahelyeken?

Berényi Nóri
Írta: ,

Újabban mindenhonnan azt hallani, hogy nem becsülik meg a cégek az alkalmazottakat, sőt bevált szövegként használják a „mindenki pótolható” sablont. Tényleg mindenki pótolható, vagy ez csak egy újabb félelemkeltés az emberekben?

A megfélemlítés eszköze Kép forrása: jamiehyatt.com

Egy dörzsölt vezető tudja, hogy mit kell mondania ahhoz, hogy egyből a végtelenségig hálás legyél jelenlegi helyzetedért, sőt ne is akarj kimozdulni a komfortzónádból, mert ott csak csalódás vár rád.

Neked kell résen lenned és nem bedőlnöd ennek a dumának, mert ezek üres szavak. Mégis ő hogyan érhette volna el a vezető pozícióját, ha mindig elégedett lett volna a helyzetével?

Ez csak egy eszköz arra, hogy félelemben tartson. Bárhogy is alakul egy ilyen beszélgetés a főnököddel, azt soha ne engedd meg magadnak, hogy egy percig is félelmet érezz.

Te egyedi vagy! Kép forrása: theeverygirl.com

Hogyan is lehetne mindenki pótolható, mikor mindenki egyedi és különleges a maga módján? Ez egy embertelen felfogás és a mai fogyasztói társadalom jeligéje, miszerint, ha nem kell, akkor jön más, nem probléma, hiszen futószalagon gyártjuk a jobbnál jobb szakembereket.

De a valóság nem ezt tükrözi. Lehet, hogy valaki szakmailag még nincs a csúcson, viszont kellő lelkesedéssel és szorgalommal pár év alatt könnyen lekörözheti társait.

De olyan is akad, aki szakmailag nagyon toppon van, viszont nincs benne alázat, se tettvágy a munka iránt. Egy vezető attól lesz jó, hogy felismeri az akaratot és a szorgalmat, majd tovább motiválja beosztottjait.

Ha a te főnököd szerint csak egy vagy a száz közül, akkor nincs keresnivalód annál a cégnél. Találj olyan helyet, ahol megbecsülnek és értékelik a munkádat.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?