Új kihívásokkal állsz szemben a munkádban? Így vágj bele!

Írta: ,

Amikor egy új kihívás előtt állsz, az nem csak izgalmas, de egyben nehéz feladat is. Ha valami olyasmit csinálsz, amire régóta vágysz, vagy a saját vállalkozásod megvalósításáról van szó, akkor lelkesedésből biztosan nincs hiány, de ha csak rád osztanak egy feladatot, akkor lehet, hogy a motivációdat is fel kell egy kicsit pörgetned. Lássuk, mit csinálj és miket kerülj ilyen esetekben!

1/6 Személyes ügyek

Amikor új feladatba vágsz bele, az sok idődet és energiádat elveszi, így valószínáleg egy idő után szinte úgy kötődsz hozzá, mintha a saját gyermeked lenne.

Ilyenkor a legapróbb kritika is nagyon rosszul érinthet, hiszen úgy érezheted, hogy nem elég jó, amit csinálsz, nem becsülik a munkádat.

Fontos, hogy ha munkáról van szó, akkor ne vegyél semmit személyes sértésnek, de az építő kritikát fogadd el, hiszen van, hogy egy külső szemlélő hamarabb észrevesz egy-két apró javítandó bakit.

Kapcsolatok Kép forrása: tumblr.com, abeodesign

2/6 Kapcsolatok

Amikor egy nagy feladat előtt állsz vagy egy saját vállalkozást indítasz el, szinte semmi sem fontosabb annál, hogy jó kapcsolataid legyenek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a barátaiddal vagy a rokonaiddal kell együtt dolgoznod, sőt, jobb, ha a munkába nem is kevered bele a magánéletet.

Ugyanilyen fontos a munkahelyi kapcsolatok ápolása. Az szuper, ha jól kijössz azokkal, akikkel együtt dolgozol, de ne vidd túlzásba, azaz mindig maradj profi, és ne kerülj túl intim viszonyba senkivel, akivel a későbbiekben még együtt kell dolgoznod. Egyrészt kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz, másrészt az érzelmeid lehet, hogy túlságosan is befolyásolnak majd!

Mindent írásban Kép forrása: wechatinchina.com

3/6 Mindent írásban

Az üzleti életben fontos, hogy mindent írásba foglaljatok, hiszen a szó elszáll, abban nem bízhattok hosszú távon. Egyrészt sokkal profibb, másrészt pedig neked is segít, ha minden megvan írásban, és tudod, hogy mik a konkrét feltételek, teendők, illetve hogy mihez kell tartanod magad.

Tipp: Törekedj arra, hogy amikor telefonon egyeztetsz valamit, akkor is mindig írd le utána, hogy miben maradtatok, és küldd el a másik félnek is, hogy mindennek nyoma legyen, amiről szó volt.

Ne mondj igent! Kép forrása: trend2wear.com

4/6 Ne mondj igent!

Legalábbis ne mindenre, hiszen ha előtted áll egy feladat vagy egy új kihívás, akkor az a jó, ha szinte minden energiádat erre tudod fordítani.

Fontos, hogy ne hagyd, hogy felesleges apróságok eltereljék a figyelmed, hiszen ha mindenre igent mondasz és nem delegálsz megfelelően, akkor könnyen elúszhatsz a sok feladattal.

Tipp: Egy prioritási lista sokat segíthet, ha valóban sok tennivaló között kell eligazodnod a mindennapokban.

Sose hagyd abba a tanulást Kép forrása: crateandbarrel.com

5/6 Sose hagyd abba a tanulást

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ha valamiben jó vagy, akkor meg is vagy a munka nagy részével, és neked már csak irányítanod kell a folyamatokat.

Sose felejtsd el, hogy mindig tanulhatsz valami újat, így hasznos, ha tudatosan keresed azokat a lehetőségeket, amikből tanulhatsz.

Legyen szó egy szakmai konferenciáról, egy önfejlesztő workshopról, egy szakmai cikkről vagy olyan emberekről, akikkel tudsz a témakörben beszélgetni – a lényeg, hogy sose nyugodj bele a jelenlegi helyzetedbe, mindig akarj jobbat és többet.

Érezd jól magad! Kép forrása: theglitterguide.com

6/6 Érezd jól magad!

A végére hagytuk a legjobbat.

Ha belefogsz egy új dologba, nagyon fontos, hogy közben hogyan érzed magad, hogyan kezdesz neki a munkának minden nap és hogyan hangolod magad.

Hidd el, ha mindig pozitívan próbálsz hozzáállni ahhoz is, ami esetleg elsőre nem sikerült tökéletesen, illetve a hibáidból is tanulsz, valamint jól érzed magad abban, amit csinálsz, akkor sokkal jobban fog menni a munka, ami az eredményeiden azonnal meglátszik majd.

Nem hihetetlen, hogy csupán ennyin is múlhat a siker?