Tippek, hogy ne remegő gyomorral kezdj az új munkahelyeden

Írta: ,

Végre új helyen, vagy akár új szerepben próbálhatod ki magad a munkaerőpiacon – ez fantasztikus! De mivel mindannyian voltunk már „új lányok”, tudjuk, hogy rengeteg szorongás, félelem és kétely merülhet fel az első napokon…

Kelj fel korábban!

1/5 Kelj fel korábban!

Ugye, milyen idegesítő, amikor a munkaidő kezdete előtt öt perccel szembesülsz vele, hogy még legalább negyedórányi út áll előtted?

Kerültél már dugóba, késtél már le buszt vagy vonatot reggel? Vagy egyszerűen a munkahelyed környékén lakva alakul mindig úgy, hogy elszöszölöd valamivel az értékes időt, és a végén rohannod kell?


Megvalósulhat! A makulátlan siker 5 egyszerű titka


A kezdeti stressz sajnos az egész napodat alááshatja, tehát mindenképpen érdemes biztosra menned az első napokban. Adj magadnak lehetőséget a terep felmérésére és a közlekedési lehetőségek feltérképezésére!

A világért sem tanácsoljuk, hogy már egy órával hamarabb odabent kuksolj, de egy húsz perccel korábbi ébresztő azért indokolt lenne.

Teremts otthonos környezetet!

2/5 Teremts otthonos környezetet!

Bár családi fotók arzenáljával és plüssfigurákkal felvonulni nem biztos, hogy jó ötlet így kezdetben, a többiek dekorációjának szemügyre vételével igenis hozzájárulhatsz a saját munkakörnyezeted otthonosabbá tételéhez.

Mindegy, hogy saját iroda, sarok, fülke vagy csak egy fél asztal jutott – a legfontosabb, hogy legyen a látóteredben pár személyes tárgy, amit megenged a belső etikett.

A szépséges írószerek ilyenkor nagyon sokat jelentenek! Ne feledkezz meg a virtuális otthonosság érzetéről sem, amire a saját céges e-mail aláírásának beállításával, illetve a hangposta-szöveg rögzítésével tehetsz szert.

Ebédelj a többiekkel!

3/5 Ebédelj a többiekkel!

Izgalmad egyik legfőbb oka lehet, hogy szeretnél beilleszkedni az új közegbe. Ennek legegyszerűbb módja, ha a formális közegből kilépve is kommunikálsz a többiekkel.

Még véletlenül sem kell túlcifrázni a dolgot: elég feltenned a kérdést, hogy akad-e valami jó hely a közelben, és van-e, aki csatlakozna a „projekt” kivitelezésében.

A kötetlen csevej alkalmával nemcsak a munkáról beszélhettek, hanem például szabadidős tevékenységekről is, ami jelentősen oldja a feszültséget.

A határokon pedig egyáltalán ne görcsölj. Érezni fogod, mi az a téma, ami még belefér egy ilyen friss kollegiális viszonyba.

Figyelj a belső párbeszédre!

4/5 Figyelj a belső párbeszédre!

Mindenki folytat belső párbeszédet – még az is, aki tiltakozik a kijelentés ellen, mert megijed, hogy ez nincs rendben. Pedig nagyon is rendben van, sőt természetes: ilyen az emberi elme működése.

Új munkahelyeden olyan kihívásokkal szembesülhetsz, amelyeknek a kimenetele kizárólag azon múlik, magadban hogyan kezeled a helyzetet.

Ha például nem áll kézre a számítógépes rendszer, vagy nem látod át, kihez kellene fordulnod egy adott problémával, ne engedj teret a fejedben a negatív kijelentéseknek!

Felejtsd el, hogy „ez lehetetlen”, „nem értek hozzá”, „nekem úgysem sikerülhet”! Inkább határozd el, hogy egyszerűen jól teljesítesz.

Maradj emberi!

5/5 Maradj emberi!

Ne akarj tökéletes szuperhősnek látszani, aki mindent fél perc alatt megold, mindenhol ott van és mindenkinek segít!

Ha mégis így cselekszel, rögtön két problémával találod magad szemben. Az egyik, hogy lehetetlen küldetésre vállalkoztál – pláne, mivel egyelőre neked van szükséged iránymutatásra, tehát ok nélkül nyüzsögsz.

A másik pedig, hogy ez a fajta magatartás kívülről nézve a legkevésbé sem szimpatikus.

Az emberi esendőség még a legalaposabban kimunkált álarcnál is jobb! Ezt már a reggeli sminkelésnél is szem előtt tarthatod – így biztos nem fog megszaladni az alapozó.