5+1 tipp, ahogyan fizetésemelést kérhetsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Sokan úgy érzik, szerencsések, ha egyáltalán állásuk van, és minden hónapban megérkezik a számlájukra a fizetésük. Ettől persze egy kis plusz még jól jönne, és, ha úgy érzed, meg is érett már az idő a fizetésemelésre, egy próbát mindenképpen megér az ügy. Persze, senki sem szívesen beszélget ilyen kényes kérdésről a főnökével, úgyhogy kicsit segítünk, hogyan készülj fel rá, hogy minden simán menjen.

Ha fizetésemelést kérsz, ne csak homályos utalásokat tegyél, készülj konkrét számokkal és érvekkel. Ha a főnököd rákérdez, nyugodtan mondd meg, mekkora összegre gondoltál, és sorold fel azt is, hogy miért érdemelted ki az emelést.

Ez lehet az utolsó fizetésed óta eltelt hosszú idő, de még jobb, ha az eredményeidet is megemlíted, például elmondod, hogy amióta megegyeztetek a mostani fizetésedben, mennyivel több feladatot vállalsz, mennyi mindenben fejlődtél, milyen sikeres projekteket zártál, vagy a munkádban is használható képzéseket végeztél el.

A fizetésemeléssel sokat nyerhetsz, de persze arra is megvan az esély, hogy a főnököd nemet mond. Ha ezt méltósággal és higgadtan viseled, akkor legalább veszíteni nem veszíthetsz semmit.

Tárgyalj határozottan, de ha egyértelmű, hogy nincs esély az emelésre, jobb beletörődni, mint belemenni egy olyan vitába, amiből csak te jöhetsz ki vesztesen.

Ha végképp elégedetlen vagy a fizetéseddel, és nincs esély az emelésre, kezdj el másik munka után keresni, de ne rúgasd ki magadat, mielőtt megtalálod azt. A mostani fizetésed is több, mint a semmi!

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató