Színes gallérok a munkaerőpiacon – Te tudod, melyik mit takar?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

A fehér és kék galléros munkakörök csoportosítása viszonylag szélesebb körben ismert már, de egyre többet hallani a rózsaszín galléros munkavállalókról is. A fogalom nem új keletű, már az 1970-es években megszületett a kifejezés, mellyel az egyre inkább elnőiesedő szektorokat definiálták. Írásunkban áttekintést adunk arról, melyik munkákat milyen színekbe soroljuk!

A fehér gallér Kép forrása: hemingwaycool.tumblr.com

A fehér galléros munkás (white-collar worker) kifejezést először az 1930-as években használta Upton Sinclair amerikai író a szellemi munkát végzőkre.

A kifejezés az Amerikában irodai, adminisztratív és banki területen dolgozók inggallérját jelölte, de manapság is a gazdaság húzóágazataiban foglalkoztatott szellemi munkaerőhöz kapcsoljuk, akik iskolai végzettségüket tekintve magasabban kvalifikáltak.

A kék galléros dolgozók (blue-collar worker) elnevezése is Amerikából ered, ahol a fizikai dolgozók gallérjának volt ilyen színe a századfordulón.

A mai napig is a magas iskolai végzettséget nem igénylő munkakörökre használjuk a kifejezést, tehát a betanított munkára vagy a segédmunkára.

Ilyen foglalkozásúak például az építkezéseken dolgozó munkások, vagy a futószalag melletti gyári munkások. A kék galléros munkaköröket inkább férfiak töltik be, mivel komolyabb fizikai állóképességet igényelnek.