Szétszakadó családok a külföldi munkavállalás nyomában

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Óriási váltás a külföldre költözés, akkor pedig főleg, ha ez a család szétszakadását is eredményezi. Egyáltalán van értelme úgy családról beszélni, hogy az egyik szülő hónapokig távol van? Hogyan lehet hosszútávra tervezni, ha valaki egy másik országba kényszerül a létfenntartásért?

Állásváltás, mégpedig külföldön

Nem ritka, hogy akár felnőttkorban vágunk neki egy új szakmának, vagy éppen próbáljuk ki magunkat egy addig teljesen idegen munkakörben.

Ez minden esetben óriási lépés és változás az egész család számára, akkor pedig főleg, ha az egység érdekében mindenkinek költözni kell.

Éppen emiatt tipikus példa, hogy az anyukák itthon maradnak a gyermekekkel, az édesapa pedig a fenntarthatóság érdekében külföldön vállal munkát.


Tényleg rossz a helyzet? 4 munkahelyi szituáció, amiből csak te csinálsz tragédiát


A felmerülő lehetőségnél rengeteg tényezőt kell mérlegelni, hiszen kérdéses, a családfő milyen sűrűn tud hazajárni, mennyivel több pénzt tud keresni, megéri-e a jó példát távol tartani a gyermekektől csupán az anyagi javak érdekében.

Egyáltalán lesz-e mód arra, hogy az anyuka a csöppségekkel karöltve kövesse az édesapát, vagy ő tervezi, hogy hazaköltözik egyszer?

Csak tökéletes kapcsolatban

Dacára annak, hogy egyes kapcsolatoknak kifejezetten jót tehet az ideiglenes távollét, hosszútávon csak azoknak érdemes belevágni egy ilyen szituációba, akiknek tökéletes a viszonyuk.

A kialakuló helyzet részben távkapcsolatot ölel fel, ilyen életkörülmények között kulcsfontosságú kérdés a bizalom.

Sajnos a sok pozitív példa és végkimenetel ellenére akadnak kevésbé mintaszerű kapcsolatok is, amikben akár a külföldön tartozódó, akár az itthon maradó fél keres új, állandó társat magának.

Ez nyilván nem vonatkozik mindenkire, főleg nem azokra a családokra, amelyekben mindkét fél a megoldást, a tényleges együttlét lehetőségeit keresi.

Ugyanakkor ez is egy opció lehet a legkevésbé sem boldogító végkimenetelre, a távolság könnyen kiélezheti a konfliktusokat.