Szétszakadó családok a külföldi munkavállalás nyomában

Írta: ,

Óriási váltás a külföldre költözés, akkor pedig főleg, ha ez a család szétszakadását is eredményezi. Egyáltalán van értelme úgy családról beszélni, hogy az egyik szülő hónapokig távol van? Hogyan lehet hosszútávra tervezni, ha valaki egy másik országba kényszerül a létfenntartásért?

Állásváltás, mégpedig külföldön

1/5 Állásváltás, mégpedig külföldön

Nem ritka, hogy akár felnőttkorban vágunk neki egy új szakmának, vagy éppen próbáljuk ki magunkat egy addig teljesen idegen munkakörben.

Ez minden esetben óriási lépés és változás az egész család számára, akkor pedig főleg, ha az egység érdekében mindenkinek költözni kell.

Éppen emiatt tipikus példa, hogy az anyukák itthon maradnak a gyermekekkel, az édesapa pedig a fenntarthatóság érdekében külföldön vállal munkát.


Tényleg rossz a helyzet? 4 munkahelyi szituáció, amiből csak te csinálsz tragédiát


A felmerülő lehetőségnél rengeteg tényezőt kell mérlegelni, hiszen kérdéses, a családfő milyen sűrűn tud hazajárni, mennyivel több pénzt tud keresni, megéri-e a jó példát távol tartani a gyermekektől csupán az anyagi javak érdekében.

Egyáltalán lesz-e mód arra, hogy az anyuka a csöppségekkel karöltve kövesse az édesapát, vagy ő tervezi, hogy hazaköltözik egyszer?

Csak tökéletes kapcsolatban

2/5 Csak tökéletes kapcsolatban

Dacára annak, hogy egyes kapcsolatoknak kifejezetten jót tehet az ideiglenes távollét, hosszútávon csak azoknak érdemes belevágni egy ilyen szituációba, akiknek tökéletes a viszonyuk.

A kialakuló helyzet részben távkapcsolatot ölel fel, ilyen életkörülmények között kulcsfontosságú kérdés a bizalom.

Sajnos a sok pozitív példa és végkimenetel ellenére akadnak kevésbé mintaszerű kapcsolatok is, amikben akár a külföldön tartozódó, akár az itthon maradó fél keres új, állandó társat magának.

Ez nyilván nem vonatkozik mindenkire, főleg nem azokra a családokra, amelyekben mindkét fél a megoldást, a tényleges együttlét lehetőségeit keresi.

Ugyanakkor ez is egy opció lehet a legkevésbé sem boldogító végkimenetelre, a távolság könnyen kiélezheti a konfliktusokat.

Pozitívumok kontra nehézségek

3/5 Pozitívumok kontra nehézségek

Nem feltétlenül annak nehezebb, aki itthon marad a gyermekekkel, sőt, sok szempontból az kerül hátrányba, aki gürcölni kezd a család érdekében.

Részben előny, hogy a nyelvet sikerülhet magas szinten elsajátítani, hogy képesek lehetünk jobb anyagi körülményeket biztosítani saját magunk és szeretteink számára. Hátrány ugyanakkor, hogy az egyik szülő távolléte az egész családra kihat, és ez természetesen neki sem könnyű.

A távolság a kapcsolatot ugyancsak megviselheti, főleg, ha hosszú hónapokról beszélünk. Nem könnyű egy teljesen új környezetben nulláról kezdeni az életet, főleg nem ott, ahol egy külföldi mindig csak külföldi marad.

Nem segíti a kinti hangulatot a barátok, ismerősök, rokonok hiánya, és legtöbbször a kerítés sem kolbászból van, a munka az egy másik országban is csak munka.

A fontos B-terv

4/5 A fontos B-terv

A család minden tagja számára könnyebb a döntés, ha nem véglegesítjük teljesen a külföldi munkavállalást, esetenként a költözést.

Egy csábító lehetőség után nem kell itthon mindenkinek felmondania, kijelentkezni az óvodából, iskolából és eladni a családi házat.

Biztonságot adhat, ha először megpróbáljuk összespórolni a kezdeti lépésekhez szükséges pénzt, vagy kitalálunk egy B-tervet is, amihez vissza tudunk térni, ha az elképzelések dugába dőlnek.

Emiatt egyébként szerencsés, ha aktuálisan csak a család egyik tagja megy külföldre, főleg, ha ő is segítséget kap ismerősöktől.

Miután beilleszkedett, szállást talált, segítséget nyújthat az egyelőre itthon rekedt társnak, vagy családtagoknak az új élet reményében.

Készülődés itthon

5/5 Készülődés itthon

Fontos leszögezni, hogy egy család együtt egységes, ezért még ha ideiglenesen el is kell távolodniuk a tagoknak egymástól, akkor is arra kell törekedni, hogy ismét közös fedél alatt élhessenek.

Lehet, hogy csak néhány hónapnyi távollétről van szó, de az is lehet, hogy hosszú évekről beszélünk, ez abszolút egyén- és helyzetfüggő. Az mindenesetre biztos, hogy mindkét félnek, és a gyerekeknek is inspiráló, ha közösen keressük a megoldást.

Az itthon maradó szülőnek és a gyermekeknek is célszerű a nyelvet tanulniuk, hiszen ez elképzelhetetlen mértékben megdobja a későbbi beilleszkedést.

Amennyiben a terv a hazaköltözés, úgy érdemes akár öt-tíz évre előre is megtervezni a spórolást, befektetéseket, esetleg megalapozni egy vállalkozást, így senki nem érzi majd magát tehetetlennek, feleslegesnek.