5 szabály, amit vezess be magadnak, ha otthonról dolgozol

Szőke Angéla
Írta: ,

Ugyan még nincsenek hivatalos adatok azzal kapcsolatban, hogy az irodai, vagy az otthon dolgozók produktívabbak-e, de már megjelent pár olyan cikk a témában, miszerint a home office hasznosabb. Legtöbben a csendes, nyugodt környezetet hozzák fel magyarázatként.

Míg egy irodában maximum az asztalod dekorálhatod a saját igényeid szerint, addig otthon úgy alakíthatod ki a munkakörnyezeted, ahogy szeretnéd. Ugyan mindenkinek más és más igényei vannak, az alábbi öt szabályt betartva garantáltan eredményesebb lesz a munkával töltött idő.

1. Ügyelj a zajra

Valaki csak teljes csendben képes dolgozni, mások pedig igénylik a zajt. Ha az előbbi típus vagy, akkor a lakás legcsöndesebb zugába vonulj el, vagy legalább egy olyan helyiségben legyen az íróasztalod, amin van egy zárható ajtó, hogy ne zavarjanak. Egyesek zenehallgatás közben a legkreatívabbak, míg másoknak valami kellemes háttérzajra van szükségük. Szerencsére ma már sok Youtube-videó létezik, amin több órán keresztül hallgathatunk kávéházi vagy könyvtári háttérzajt. Tanuláshoz és munkához népszerű továbbá az erdő, eső, hullámverés, vagy az úgynevezett „barna zaj”, ami szintén a kreativitást serkenti.

2. Mindig legyen rend az íróasztalon

Sokan hihetik, hogy otthon nem kell rendet tartaniuk, hiszen nem kell tartani a kollégák rosszalló pillantásaitól, de ez nem így van.

A zsúfolt, rendetlen asztal gátolja a produktivitást, így érdemes mindent este szépen elrendezni.

Nem kell, hogy teljesen üres legyen az asztalod, hiszen a gyakran használt tárgyakat kéznél kell tartani, de igyekezz olyan állapotban hagyni munka után, hogy másnap jókedvvel ülj le elé, nem azzal a nyűgös gondolattal, hogy már reggel egyből rendet kell tenni rajta.

3. Tervezd meg a napod

Hasznos, ha azzal kezded a munkát, hogy írsz egy listát az aznapi feladataidról. Így könnyebben átlátod a teendőidet és a határidőket, illetve később kipipálhatod azokat a pontokat, amikkel már elkészültél. Ez jó érzés, ami új lendületet ad, mivel remekül szemlélteti, hogy haladsz a munkával. Ha túl sok a teendő és reménytelennek látod a helyzetet, a legfontosabb dolgokat vedd előre és azokkal kezdd. Az is aranyszabály, hogy mindig a legnehezebb, legnyűgösebb feladatnak ugorj neki először, mert reggel van a legtöbb energiád, és ha azzal elkészültél, a többi teendő könnyebbnek tűnik majd.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!