Ritkán hallott karriertanácsok, amiket érdemes megfogadnod

Írta: ,

Legyél szorgalmas, kezdd az aljáról, állj ki magadért, mutasd meg, milyen kitartó vagy – ezeket a tanácsokat már mindenki hallotta, és jellemzően meg is fogadja, ha jó munkát akar magának. De ezek mellett nem halljuk meg azokat a tippeket, amik ugyanilyen fontosak, ha túl akarsz élni, és még fényes karriert is szeretnél befutni a saját területeden belül.

Ne terheld túl magad! Kép forrása: www.stocksy.com

1/5 Ne terheld túl magad!

Persze, mindannyian ezt akarjuk hallani, nem igaz? Azt olvastam, hogy nem szabad túlterhelnem magam, úgyhogy ma nem is dolgozom semmit, csinálják a többiek! Nem pont így néz ki a megfelelő felosztás – ez a tanács azokra vonatkozik, akik a „legyél szorgalmas” részét tényleg komolyan veszik a munkának, és képtelenek leállni, még akkor is, ha érzik, hogy kéne.

Nem  jönnek rá, hogy a túlterheltség éppen az ellenkező hatást váltja ki, mint remélnek – nemhogy produktívabbak lesznek, de még kevesebb munkát is tudnak elvégezni, mivel képtelenek csak egy dologra odafigyelni. Ha úgy érzed, hogy nem a maximumot hozod ki egy-egy munkádból, inkább vállalj kevesebbet, de ezeket csináld meg nagyon jól.

Tiszteld a közös helyiségeket Kép forrása: officesnapshots.com

2/5 Tiszteld a közös helyiségeket

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor valaki beköltözik a közös csocsó-szobába, és órákon keresztül lefoglalja azzal, hogy anyukájával beszél telefonon. Ja, de van: az, ha valaki olyan kaját melegít a konyhában, és utána minden halszagú vagy töltött káposzta-szagú lesz – az ilyen egy egész napot el tud rontani valakinek.

Vannak a közös helyiségeknek olyan íratlan szabályai, amelyeket tanácsos betartani, ha nem szeretnéd, hogy mindenki rólad beszéljen a hátad mögött úgy, hogy azt sem tudod, mi rosszat tettél. Gondolj másokra, és használd felelősen a közös helyiségeket, mert már a nevükben is benne van: közösek!

Menj el a kollégákkal inni! Kép forrása: onesweetmess.com

3/5 Menj el a kollégákkal inni!

Ja, hogy fáradt vagy, és amúgy sem szereted az alkoholt, meg nem is ismersz senkit? Na, ez a hozzáállás fogja azt eredményezni, hogy te leszel az, akinek még a nevét sem tudja senki, és hiába csinálod jól a munkádat, nem fogsz érte elismerést kapni – vagy ha igen, a kollégáid szimpátiáját akkor sem. A nagyobb cégeknél (de még a pár fős apróbb helyeken is) azokat szeretik, akik csapatjátékosok, ezt pedig a munkán kívül az ilyen elfoglaltságokkal is bebizonyíthatod.

Elég sok időt fogsz eltölteni ezekkel az emberekkel (gondolj bele, napi nyolc órát velük vagy), sokkal egyszerűbb, ha ismernek és bírnak, és azt gondolják rólad, hogy laza vagy. Plusz piros pont, hogy az ilyen helyeken általában olyan céges infók is elhangzanak, amiket az irodában soha senki nem mondana ki.

Ne csak a saját munkádat csináld meg! Kép forrása: pixabay.com

4/5 Ne csak a saját munkádat csináld meg!

Persze, valószínűleg saját munkád is van bőven, és a hátad közepére sem kívánod, hogy más helyett dolgozz. Nem is kell közvetlenül mástól átvenni feladatot – ehelyett inkább csapj le azokra a teendőkre, amiket meg kell csinálni, de soha nem teszi senki.

Össze kell írni valamit, vagy valakinek meg kell szerveznie, hogy az ügyfeleknek legyen friss kávé, mikor megérkeznek?

Gondoskodj róla, hogy minden meg legyen csinálva, így a főnökök is látják, hogy sokoldalú vagy, és másfajta munkát is rád lehet bízni, mint amit most csinálsz – ez pedig a tökéletes előszele egy jó, ropogós előléptetésnek. Ha pótolhatatlan leszel valahol, akkor könnyebben kérhetsz emelést is a saját munkádban, nem is kell arra várni, hogy mikor lépkedhetsz feljebb a ranglétrán.

Tartsd a kapcsolatot a régi kollégákkal! Kép forrása: jamesnord.com

5/5 Tartsd a kapcsolatot a régi kollégákkal!

Networking, networking, networking. Nagyon sokszor gyakorlatilag smúzolást jelent, amikor olyan emberekkel kell beszélgetned, akiket a hátad közepére sem kívánsz, de legtöbbször így fogsz szépen lassan feljebb lépkedni a ranglétrán. Ez nem azt jelenti, hogy a kapcsolataid miatt kapsz meg egy állást – csak azt, hogy a kapcsolataid nélkül nem is lenne lehetőséged bebizonyítani, hogy rátermett vagy arra, hogy ott dolgozz.

Ma már nagyon nehéz anélkül karriert építeni, hogy ne ismernél egy-két embert, aki ismer egy-két embert – persze lehet, csak sokkal nehezebb, mintha szólnál a volt kollégádnak, hogy tegye a főnök asztalán az önéletrajzok tetejére a tiédet.