Nehezen indul az év eleje? Így hozd vissza a munkakedved az ünnepek után

Írta: ,

Az ünnepi időszak sokak számára egy hosszabb vakáció, ilyenkor akár egy-két hét munka is kimarad. A családdal töltött meghitt pillanatokat és a nyugodt estéket azonban ismét felváltják a dolgos hétköznapok, amibe nem könnyű visszarázódni. Mi most megosztunk veled pár tanácsot, amivel könnyedén visszarázódhatsz a hétköznapokba.

Hangolódj rá a munkára!

1/4 Hangolódj rá a munkára!

Ahogyan egy-egy hosszabb vakációra is érdemes felkészülni, nem csak fizikailag, de lelkileg is úgy a vakáció vége felé a munkába állásra is fel kell készítened magad. Szép lassan fokozatosan érdemes tudatosítanod magadban, hogy pár nap múlva bizony korábban kell kelni és újra visszatérnek a szürke hétköznapok.

A ráhangolódási időszakban gondold végig, hogy milyen elintéznivalóid vannak még munka előtt és mikre lehet szükséged. Az is segíthet, ha egy-két nappal előre már időben fekszel és kelsz, hogy a testednek egyszerűbb legyen az átállás.

Ha már azon pechesek közé tartozol, akik elkezdtek dolgozni, akkor sincs minden veszve, hiszen a ráhangolódást akár az íróasztalnál ülve is pótolhatod. Az első nap akár kedveskedhetsz a kollégáidnak valami otthoni finomsággal, és miközben egy forró kávé mellett majszolgattok, megoszthatjátok egymással az ünnepi élményeket.

Tegyél rendet magad körül!

2/4 Tegyél rendet magad körül!

Az első pár napot inkább azzal kezd, hogy rendet teszel a munkaállomásodon – és itt most nem csak az asztalodon lévő papírrengetegre gondolok! Az első nap például nézd meg a postafiókodat és szortírozd a leveleidet.

A fölösleges leveleket, értesítőket, reklámokat dobd ki és azokkal foglalkozz, amelyek megválaszolása nem tűr halasztást!

Állíts fel egyfajta prioritási rendet és szépen sorjában haladj végig az olvasatlan leveleken – így nem csak átláthatóbb lesz a postafiókod, de a feladatokat is hatékonyabban tudod majd megoldani, mintha kronológiailag haladnál végig a leveleken.

Ne akarj mindent azonnal!

3/4 Ne akarj mindent azonnal!

Ha te is azon önérzetesek közé tartozol, aki addig nem nyugszik amíg minden egyes feladatot ki nem pipált, akkor most le kell, hogy állítsalak! Ne akarj minden egyes feladatot egyszerre és azonnal megoldani úgy, hogy még fejben talán nem is teljesen érkeztél meg a munkahelyedre! Így nem csak nagyobb eséllyel hibázol, de saját magadat is annyira leterheled már az első napokon, hogy gyakorlatilag semmi értelme nem volt az ünnepi pihenésnek.

Ahogy a levelek esetében úgy a feladatok megoldásában is próbálj egyfajta fontossági sorrendet felállítani magadnak. Kezd úgy az első munkanapot, hogy megtervezed az egész hetedet, és ha kell, beszélj a kollégáiddal is hátha tudtok egymásnak segíteni.

Jutalmazd magad!

4/4 Jutalmazd magad!

Az első egy-két hétben nyugodtan jutalmazd meg magad, ha elvégeztél egy feladatot! Az ebédeket ne az asztalodnál görnyedve fogyaszd el miközben próbálod behozni a lemaradást, hanem menjetek ki ebédelni a kollégáiddal és töltődjetek fel az ebédszünetben!

De ne csak az ebédidődben pihenj, délután egy negyed órás kávészünet is dukál a kedvenc kolléganőddel – és ha lehet, akkor munkáról egy szót sem!

Végül pedig az első héten – amennyiben a főnököd nem rendelkezik másként –, akkor próbálj meg nem túlórázni és időben hazamenni. Meglátod, ha párszor hagyod kikapcsolni az agyad munka közben akkor sokkal könnyebben, kibírod majd a napot.