Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta

Írta: ,

Leadandó prezentáció a munkahelyen, lakásfelújítás, szakdolgozat, leszokás a cigiről, 10 liternyi lekvár befőzése, esküvőszervezés, költözködés, egy könyv határidőre történő elolvasása, nagytakarítás selejtezéssel egybekötve és még sorolhatnánk... Hogy mi a közös ezekben? Óriási falatok, amikhez rengeteg elszántság, szorgalom, motiváció, kitartás és -nem utolsósorban- munka kell. Ismerős a helyzet, amikor egy ilyen jó nagy meló előtt állsz, és amint realizálod, hogy szinte nem is látod a teendők végét, legszívesebben kihátrálnál belőle és elmenekülnél, nehogy aztán elússz, vagy ne adj' Isten, belebukj?

A megoldás egyszerű és kézenfekvő, mégsem alkalmazzuk eleget

Bármi is a megoldandó feladat, ami épp rád vár, legyen az egy szörnyen vastag könyv vagy egy nehéz projekt a melóban, ha nem bontod részfeladatokra a munkát, szinte biztos, hogy a végére elszámolod magad. Gondolj csak bele: nem túl sikeres stratégia egy-két éjszaka alatt megírni egy szakdolgozatot (mind láttunk már ilyet, van, akinek bejött, de próbáljunk a realitás talaján maradni), sőt egyenesen elképzelhetetlennek és ésszerűtlennek tűnik ez a fajta megoldás. Inkább vágj bele a sok kicsi sokra megy-elven alapuló, meglehetősen kézenfekvő, mégis óriási erővel bíró módszerbe!

A siker kulcsa, hogy az apró, szinte észrevétlen tevékenységeket egy idő után, szép lassan automatikussá alakítsd.

Gondolj akár csak a reggeli kávézásra: egyszer, valamikor nagyon régen, még az ártatlan időkben szerettük volna felpörgetni azt az adott reggelünket, ezért ittunk egy jó feketét. Ebből rendszer lett, hiszen minden reggel jólesik egy kis löket - ma pedig már ott tartunk, hogy ha elfogyott (ami szinte lehetetlennek tűnik, hiszen ha valamiből van otthon elég, az a kávé), képesek vagyunk a karikás szemünkkel bármelyik utált szomszédot felverni, vagy bármennyit fizetni a legközelebbi rongyrázós kávézóban egy kiadós lattéért... Mi ez, ha nem a szokás és a tevékenység hatalma?

A kávé példájából okulva bármilyen nagy feladatnak nekiállhatsz úgy, hogy közben szinte észre sem veszed majd, hogy máris végzel vele: szeretnél túllenni az ezeroldalas szakmai könyvön, hogy komolyabb tudást villanthass a következő ügyfelednél? Legközelebb állítsd 10 perccel hamarabbra az ébresztőd, és a reggeli őrület előtt szánj egy kis időt olvasásra - naponta 10 oldallal számolva 100 nap alatt végzel majd a végeláthatatlannak tűnő könyvvel. 100 nap múlva sokkal komolyabb tárgyalásaid lesznek, mint most. Jobban hangzik, mint örökké halogatni, nem?

Ugyanezt a módszert alkalmazhatod régi ruhák kiselejtezésénél, a mindennapi sportolásnál, de az óriási, még túl nagy feladatnak tűnő prezentációnál is: csak tűzd ki, hogy mikorra akarsz kész lenni, számolj vissza, tervezz be egy teljesen elfogadható -és teljesíthető- mennyiségű munkát minden napra, és hagyd, hogy a következő szokásod magától kialakuljon! Sajnos elsőre nem lesz olyan egyszerű, hiszen a reggeli kávé-cigi kombót reggeli kávé-olvasásra cserélni elsőre nagyon nehéz, ha dohányzol, de ha le akarsz szokni, van egy jó hírünk: egy londoni kutatás szerint átlagosan 66 napunkba kerül egy szokást felvenni, vagy lecserélni egy jobbra. Ez azt jelenti, hogy nagyjából két hónapig kell napról napra leküzdened magad és a vágyaid, de ha ez sikerül, automatizmussá válik az egészséges döntés - hosszútávon mennyi is az 66 nap? Néhány pillanat, amiért nagyon hálás leszel magadnak!

Íme még egyszer a kéthónapos módszer, pontokba szedve, hogy mindig tudd, hogy gyűrd le az eléd gördülő akadályokat:

Tűzd ki a célod, fogalmazd meg pontosan, mit szeretnél elérni!

Gondold át, hogy reálisan mennyi idődbe kerül teljesíteni a kihívást!

Oszd fel ezt az időmennyiséget összesen 60-70 napra (ha nincs ennyi napod rá, akkor is próbáld a lehető legkisebb szegmensekre szétosztani a teendőket), és határozd meg, hogy egy nap hány percet szánsz rá!

Hajrá a munkához, élvezd az új, egészséges és automatikus szokásaidat!

Kép: AllaSerebrina/depositphotos.com