Mit tehetsz a jó munkahelyi légkörért?

Jankovics Anna
Írta: ,

Ha feltesszük ezt a kérdést, szinte mindenki azt válaszolja, hogy ő bizony jó munkatárs. Ám ha mindenki jó munkatárs, akkor hol vannak azok, akik megkeserítik a többiek életét?

A legfontosabb szavak: elnézést és bocsánat

Tévedni mindenki szokott. Viszont a munkahelyen nem illik tévedni, hiszen azzal vagy munkakörünk lesz veszélyben, vagy munkatársaink munkáját nehezítjük meg.

Így, gyarló ember lévén, mindenki beleesik abba a hibába, hogy nem ismeri el azt, ha hibázik. Elnézést kérni a figyelmetlenségből adódó hibákért szükséges, ami mindenkivel előfordul.

Bocsánatot viszont akkor kell kérni, amikor – hogy hibázásunkat eltussoljuk – emberileg is hibáztunk, például, letagadtuk hibánkat, ezzel pedig mást hoztunk kellemetlen helyzetbe.

Óvatosan a kritikákkal!

Az egyik legfontosabb, hogy a munkatársak jól tudjanak kommunikálni.

Ennek feltétele, hogy értsék az együtt dolgozók egymást, a bizonyos szavak mögötti tartalmat, mely az egyéni árnyaltság miatt minden embernek mást és mást jelent.

Kritikát csak egymás szemébe szabad mondani, méghozzá úgy, hogy annak más ne legyen fültanúja, hiszen nem a másik sárba döngölése a cél, hanem a jobbítás szándéka.

Éppen ezért, ha gond támad, azt nem szabad dédelgetni, elég csak átgondolni jogosságát. Ha jogos, akkor kedvesen, egyértelműen kell azt tálalni – négyszemközt.