Valóban igaz a „mindenki pótolható" felfogás a munkahelyen?

Kovács Andrea
Írta: ,

Újabban mindenhonnan azt hallani, hogy nem becsülik meg a cégek az alkalmazottakat, sőt bevált szövegként használják a „mindenki pótolható” sablont. Tényleg mindenki pótolható, vagy ez csak egy újabb félelemkeltés az emberekben?

Te egyedi vagy! Kép forrása: theeverygirl.com

Hogyan is lehetne mindenki pótolható, mikor mindenki egyedi és különleges a maga módján? Ez egy embertelen felfogás és a mai fogyasztói társadalom jeligéje, miszerint, ha nem kell, akkor jön más, nem probléma, hiszen futószalagon gyártjuk a jobbnál jobb szakembereket.

De a valóság nem ezt tükrözi. Lehet, hogy valaki szakmailag még nincs a csúcson, viszont kellő lelkesedéssel és szorgalommal pár év alatt könnyen lekörözheti társait.

De olyan is akad, aki szakmailag nagyon toppon van, viszont nincs benne alázat, se tettvágy a munka iránt. Egy vezető attól lesz jó, hogy felismeri az akaratot és a szorgalmat, majd tovább motiválja beosztottjait.

Ha a te főnököd szerint csak egy vagy a száz közül, akkor nincs keresnivalód annál a cégnél. Találj olyan helyet, ahol megbecsülnek és értékelik a munkádat.

Belefér egy kis lázadás Kép forrása: stocksy.com

Bár alapból mindenki beáll egy rendszerbe és végzi a mindennapi munkáját, azért néha kell egy kis lázadás.

Na, nem azt mondjuk, hogy táblákkal sztrájkolj a munkahelyed előtt, hanem érd el, hogy felkeltsd a főnököd figyelmét, hogy aztán képtelen legyen elengedni.

Mert, hogy azért erre is akad bőven példa.

Ehhez az kell, hogy ne legyél szürke kisegér, aki meghunyászkodik, hanem lépj ki a sorból és vállald fel olykor a konfliktust, de csak finoman, úgy, hogy mindenképpen győztesként kerülj ki a helyzetből.

A főnökök nem a bólogató kiskutyákat szeretik, legalábbis nem nekik adnak lehetőséget, hanem azokat, akik ki mernek állni magukért.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató