Arról álmodsz, hogy megölöd a főnököd? A pszichológus szerint tök normális vagy

Zabolai Margit
Írta: ,
Arról álmodsz, hogy megölöd a főnököd? A pszichológus szerint tök normális vagy

Ha valaha is gondoltál már arra, hogy mint Préri Farkas a Gyalog kakukkra, te is szívesen a főnököd fejére ejtenél egy üllőt egy tetszőlegesen magas pontról, csak nyugalom – arról álmodozni, hogy kárt teszel egy felettesedben, nem csak gyakoribb álomkép, mint hinnéd, de egy vezető pszichológus szerint történetesen még jó dolog is.

Dr. Julia Shaw, a University College London tiszteletbeli kutatója szerint az emberek több mint fele képzelte már el legalább egy (vagy több) alkalommal, hogy végez valakivel az ismerősei közül.

Ugyanakkor, a bűnügyi pszichológus szerint a főnök kivégzéséről ábrándozni nem teljesen negatív folyamat, mivel a gondolat önmagában empátiát és érzékenységet vált ki a főnök iránt a dolgozóban – azaz, amint valami borzalmat teszünk egy kiállhatatlan főnökkel gondolatban, rögtön meg is esik rajta a szívünk, hiszen elkezdjük emberként, sebezhetőnek látni.

Most gondoljuk végig, hogy a nehéz helyzetben már meglegyen a helyes döntés

Dr. Shaw a Cheltenham Tudományos Fesztiválon mondta el: az ilyen jellegű fantáziák népszerű célpontjai a főnökök, az ex-partnerek, de a lista folytatódik, és csak a fantáziád szab határt neki.

Természetesen, a legtöbben soha nem járnak a fantázia végére – tette hozzá, vagyis attól, hogy néha valakinek megfordul a fejében, hogy ártson valakinek, természetesen még korántsem lesz belőle bűnöző.

Dr. Shaw szerint a gyilkossági fantáziák tulajdonképpen empátiagyakorlatok, magát a folyamatot pedig így írta le:

„Ahogyan végiggondolod a dolgot, elképzeled, milyen következményekkel járhatnak, elképzeled, hogy mi történne, ha valóban véghez vinnéd őket, és kitalálhatod, hogy ezek alapján milyen döntést hoznak az emberke általában a fantáziájuk megvalósítását illetően: Nem akarom ezt tenni, mert ezek nem azok a következmények, amelyeket szeretnék”.

A gondolatot nem, de a tetteinket irányíthatjuk

A szakértő elmondta, hogy az embereknek olyan fejlett intelligenciájuk van, amely lehetővé teszi számukra a konkrét magatartásból eredő eredmények megtervezését és előrejelzését.

„A fantáziák és az empátiagyakorlatok kritikai fontossággal bírnak a jó döntések meghozatalában, különösen olyan helyzetekben, ahol nincs sok idő. Amikor a dolgok éppen jól mennek, van időnk empátiagyakorlatok elvégzésére. Ekkor kell ezeket elvégeznünk, hogy amikor aztán gyors döntéseket kell hoznunk, készen álljunk a válaszokkal.”

A néha-néha jelentkező bizarr fantáziáktól tehát még senki nem lesz pszichopata. A pszichopata ugyanis olyan személy, aki az antiszociális személyiségzavar súlyos formájában szenved, ami impulzív, felelőtlen és gyakran (de nem mindig!) bűnözői magatartáshoz vezethet.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!