Már az EU is ránk szólt: sérti a Munka térvénykönyve a dolgozókat

Zabolai Margit
Írta: ,

Az Európai Unió minden tagállamának, összesen 41 országnak a munkára vonatkozó szabályozását megvizsgálta egy bizottság, összevetve őket az Európai Szociális Kartával. Olvasd el, Magyarországgal kapcsolatban mit találtak.

Van, amin változtatnunk kell

A bizottság összesen 14 területet vizsgált, és a magyar Munka törvénykönyvével kapcsolatban ezekből összesen hatról állapította meg, hogy azok megfelelnek az uniós elvárásoknak, bizonyos esetekben pedig további információk átadására szólította fel a kormányt, hogy érdemi állást tudjanak foglalni.

Néhány esetben azonban a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a szabályozáson finomítani kell, és olyan is volt, ami cseppet sem nyerte el a tetszésüket.

Az ügyelet a bizottság szerint is kimerítő

Sérti a karta előírásait a magyar szabályozás a munkaidőre vonatkozóan, egészen pontosan azokkal kapcsolatban, akiknek ügyeletet kell vállalniuk – jellemzően ezek az orvosok, mentősök, rendőrök, de lényegében bármilyen területen előfordulhat a műszakos beosztás.

A szakértők azt kifogásolták, hogy akik ügyeletben vagy készenlétben vannak, azok akár egy huzamban 24 órát is munkában tölthetnek, így akár az is előfordulhat, hogy egy héten 72 órát dolgoznak, holott a karta által megállapított felső plafon a heti 60 óra lehetne.

Az uniós iránymutatás szerint ezen mindenképpen változtatnunk kell.

A karta azt is kifogásolta, hogy a magyar törvénykönyv jelenleg nem garantálja, hogy egy dolgozó egy huzamban kivehessen 2 hét fizetett szabadságot, abban a naptári évben, amikor az járna neki.