Koronavírus: 4 dolog, amivel hatékonyabbá teheted az otthoni munkát

Zabolai Margit
Írta: ,

Sokaknak hirtelen kellett berendezkednie arra, hogy otthonról, távmunkában dolgozzanak. Ez elsőre egy sokkal kényelmesebb opciónak tűnhet, de néhány nap elteltével biztosan te is rájöttél, hogy nem is olyan egyszerű fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát, ha mindkettőnek ugyanaz a színtere. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy akkor se vessz el a feladataid között, ha a kanapédról dolgozol.

Döntsd el, hogy mikor és mennyit dolgozol!

Két e-mail között felteszed az ebédet, kiszaladsz a gyógyszertárba vagy megnézel egy részt a sorozatodból. Ha otthonról, kötetlen(ebb)munkaidőben dolgozol, könnyen szétfolynak a feladatok.

Sokkal jobbat teszel magadnak, ha eldöntöd, hogy mikor és hány órán keresztül fogsz dolgozni, és ehhez tartod is magadat, éppen úgy, mintha a munkahelyeden ülnél.

Így elkerülheted, hogy csak félig összpontosíts a feladataidra, de azt is, hogy elvessz a teendők között, összefolyjon a munka és a szabadidő, és még este 10-kor is a gép előtt ülj, amikor már délután 4-re végezhettél volna. Ha más teendőid is vannak, nem könnyű prioritássá tenni a munkát, de muszáj kijelölnöd néhány órát, amikor csak ezzel foglalkozol.

maryviolet/depositphotos.com

Maradj a közösség része!

Az otthoni munka során valószínűleg többnyire e-mailen tartod a kapcsolatot a kollégáiddal, ami kényelmes és hatékony módja lehet az információcserének, de gyorsan észre fogod venni, hogy az apró beszélgetések az irodai konyhában vagy az, hogy át tudsz szaladni valakihez a szomszédos irodába, milyen sokat jelentenek – ezt most érzed majd igazán, amikor nem lesznek olyan egyértelműek ezek a dolgok.

Egy közös csetcsoport, ha okosan használjátok, sokat segíthet, hogy megmaradjon a közösség érzete, és motiváltak maradjatok a munkában, illetve kevésbé érezd elszigetelve magadat.

Ne feledd azonban, hogy az itteni beszélgetést nem olyan könnyű nyomon követni, ezért a fontos dolgokat inkább a hagyományos csatornákon tárgyaljátok meg!

Beszélj a partnereddel!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy óriási házban élsz, akkor valószínűleg nem szembesülsz majd ezzel a problémával, de a legtöbb városi otthon mérete nem arra lett kitalálva, hogy egy család minden tagja egész nap otthon legyen, és még érdemi munkát is végezzenek.

Nagyon rövid időn belül komoly stresszforrás lehet, ha egy konferenciahívás közben valaki éppen mosogatni kezd és belecsörögnek az edények a telefonba, vagy egy Excel táblát bogarászol, miközben a gyerek melletted azon sopánkodik, hogy nem érti a matekot.

Együtt lenni persze jó dolog, de biztos, hogy lesznek súrlódások, hiszen most az életteretekben más fontos dolgoknak is helyet kell találnotok. Sokat segít, ha ezekről a problémákról még azelőtt beszélnétek, hogy betelne a pohár, és valaki robbanna. Amíg mindenki nyugodt, addig megoldást is sokkal könnyebb találni, mint amikor már ok nélkül fújtok egymásra.

EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Engedj meg magadnak egy kis(!) önsajnálatot

A mostani helyzet minden, csak nem szokványos, lehet, hogy neked is nagyon gyorsan kellett átállnod egy új, nem megszokott munkarendre, kiestél a rutinodból, semmi nem megy olyan simán és közben még egy világjárvány miatt is aggódsz, miközben esetleg még a gyerekek is otthon vannak és nekik is segítened kell tanulni vagy csak vigyáznod kell rájuk. Lássuk be, ez korántsem egyszerű dolog, és ha megpróbálsz úgy tenni, mintha az lenne, azzal csak fölöslegesen stresszeled magadat.

Engedj meg magadnak néhány percet, amikor kicsit hátradőlsz, és regisztrálod az érzéseidet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy elmerülsz az önsajnálatban, de jót fog tenni, ha emlékezteted magadat arra, hogy rendkívüli helyzetben kell helyt állnod, és rendben van, ha nem mindig minden sikerül úgy, ahogyan eltervezted. Ne legyél magaddal túl szigorú!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba