5 kommunikációs stílus, amit el kell kerülnöd a munkahelyeden

Pölz Kitti
Írta: ,

Néha akármennyire is türelmesek, kitartóak, szorgalmasak és konstruktívak vagyunk, önhibánkon kívül is konfliktusba keveredhetünk a munkahelyünkön - főleg, ha több kollégánkkal is ütköznek az érdekeink, régóta tartó, mélyről előtörő feszültségek miatt eldurvul egy vita, vagy csakúgy kialakul egy nézeteltérés az új projekt, a számlák, vagy egy apró hiba miatt. Akármi is történik, vannak bizonyos határok, amiket nem érdemes feszegetni, még akkor sem, ha úgy érezzük, óriási csorbát szenvedett az ön-és igazságérzetünk... Felsorolunk 5 kommunikációs stílust, amit mindenképp kerülj el a könnyebb és eredményesebb munkahelyi létezés érdekében!

Konfliktuskerülés Kép forrása: unsplash.com

Lehet, hogy amiatt a bizonyos múltkori összezörrenés vagy a sikertelen fizetésemelésért való küzdelmed miatt úgy érzed, rendszeresen falakba ütközöl, ezért már meg se próbálsz kiállni magadért - mégis inkább azt tanácsoljuk, hogy ne hallgass el!

Ha sértik az érdekeidet bizonyos irodai intézkedések, vagy mások munkáját is te végzed el, esetleg mindennapos megaláztatás ér, állj a sarkadra töretlenül és ne hagyd magad akkor sem, ha látod, hogy így nem mindenkinek fog tetszeni a hozzáállásod.

Ne feledd: egy értelmes, okos érvekkel megtámogatott vita csak növeli a te respektedet és a cég sikereit is!

Ha blokkolsz, amikor érdekegyeztetésre kerül a sor, készülj fel: írd össze az érveidet és ne félj papírból vitatkozni!

Hát igen, mindenkinek vannak idegesítő szokásai és sajnos több ember összezárva egy helyiségbe, sok időre bizony könnyen kirobbanó indulatokhoz vezethet, de próbálj meg higgadt maradni, mert a folyamatos viták nemcsak téged emésztenek fel, hanem a munkahelyeden lévő hangulatot is!

Figyeld meg, hogyan állnak hozzád a kollégáid: alig mernek kérni valamit, esetleg rögtön azzal kezdik a kérdésüket, hogy „bocs, ha ezzel zavarlak”?

Akkor valószínűleg kicsit ingerlékeny voltál velük mostanában...

Nyilván neked is nehéz, hiszen csak jól akarod végezni a munkád, de gondolj bele az ő helyzetükbe is; ők is ugyanazt a szekeret tolják, amit te!