5 tipp kismamáknak, hogy könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra

Irimiás Alíz
Írta: ,

Sokan már kislányként is arra vágyunk, hogy egyszer majd férjhez megyünk, és gyermeket szülünk, de az még nem igazán szerepelt az álmaink között, hogy ha szeretjük a munkánkat, egy-két év babázás után visszamenjünk dolgozni. Ezzel a kihívással azonban szinte minden kismamának szembe kell néznie.

Nem vagy könnyű helyzetben, ha nemcsak egy, hanem akár két-három gyermeket is vállaltok sűrű egymásutánban. Már 1-2 év után is érezheted úgy, hogy szakmailag nem vagy a topon, kiestél a rutinból, és nem tartozol a legértékesebb munkaerő kategóriájába ennyi otthon töltött év után.

A helyzeten nem könnyít az sem, hogy a gyermekeid is maximális figyelmet igényelnek még tőled. Ha sikerül is bölcsődébe adnod, vagy bébiszittert találnod, esetleg ott vannak a nagyszülők, akik vigyáznak rá, akkor is állandóan ott jár az eszed, hogy jól felöltöztették-e, evett-e eleget, megkapta-e a reggeli mellé a vitamincseppeket, sikerült-e elaltatni őt délben stb.

Kapocs a munkához

Ha komolyan tervezed, hogy szülés után 1-2 évvel folytatnád a karriered, érdemes valamilyen úton-módon megtartani a munkahelyeddel a kapcsolatot.

Jó ötlet olyan néhány órában végezhető munkát vállalni – akár más cégnél is –, amit szeretsz, amit hobbiból megcsinálsz, ami feltölt.

Ha csak annyi pénzt is keresel, amiből kifizeted a bébiszittert, akkor is hosszú távon jól jársz, mert nem esel ki a gyakorlatból. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha keresel valamennyi pénzt – még ha keveset is –, az önértékelésed nő, és ezáltal döntésképesebbnek érzed magad.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató