Kiskedvencek az irodában - A boldog munkahely titka

Póta Szilvia
Írta: ,
Kiskedvencek az irodában - A boldog munkahely titka

Kép forrása: cnbc.com

Számtalan oka van annak, amiért a kutyát manapság az ember legjobb barátjaként emlegetjük. Ezek a különleges élőlények nem csak hűséges és szerető társak, de ráadásul még az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. Sőt! Az elmúlt évek kutatásai azt sugallják, hogy ők jelenthetik a kulcsot a boldog munkahelyi élethez. Íme néhány indok a kutyabarát munkahelyek mellett!

Kutatásokból kiderült, hogy a kutyatulajdonosok sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, összehasonlítva azokkal, akik nem rendelkeznek házikedvenccel.

Az állattartás nem csak a rossz hangulat megelőzése ellen hatásos, de a depresszióban szenvedő betegek gyógyulását is elősegítheti, azáltal, hogy megkönnyíti az időről-időre visszatérő depresszív epizódok legyőzését.

Sőt! Egyes esetekben a kutyák hatékonyabb gyógymódnak bizonyultak, mint a gyógyszeres kezelés. Ennek okát leginkább az oxitocin hormonban kell keresnünk. Az állatok közelsége ugyanis növeli a szervezetünkben az oxitocin, vagyis a „jó érzés” hormon mennyiségét.

 

A kutyák egyik legnagyobb egészségügyi előnye, hogy csökkentik a stresszt.

Az International Journal of Workplace Health Management című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, míg az állatok közelében dolgozó személyeknél a stressz-szint jelentősen csökkent a nap folyamán, addig azoknál, akiknek nem volt lehetőségük bevinni kiskedvenceiket a munkahelyükre, a stressz-szint idővel emelkedni kezdett.

A kutyabarát munkahelyeken az alkalmazottak a szüneteiket kutyasétáltatással, vagy játékkal töltötték, így sokkal koncentráltabbnak és energikusabbnak érezték magukat, mikor végül visszatértek a munkához.

Az állatok jelenlétének köszönhetően az alkalmazottak nem csak elégedettebbek voltak, de a munkateljesítményük is javult.

 

Legolvasottabb cikkek

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton