Mielőtt utolérne a kiégés: ezeket tedd meg, ha nem akarod megutálni a munkádat

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Mielőtt utolérne a kiégés: ezeket tedd meg, ha nem akarod megutálni a munkádat

Kép forrása: unsplash

Még a szeretett munkaköröket illetően is lehetnek mélypontok, tehát előfordulhat, hogy akkor is a kiégés környékez, ha egyébként szívesen ellátod a napi feladataidat. De hogy kerülheted el, hogy téged is utolérjen a kiégés, és akár olyan végső döntést hozz meg, mint a pályaelhagyás?

Tudatosan alakíts ki napirendet! Kép forrása: unsplash

Az egyik első és legfontosabb lépés, hogy alakíts ki egy napirendet, aminek van eleje, és van vége.

Ez egy biztos rendszert fog jelenteni az életedben, ami – talán furcsa módon, de – messze nem csak a gyerekeknek fontos.

Felmérésekkel támasztották alá, hogy hatékonyabbak és jobban tudnak koncentrálni azok a felnőttek, akik napirend szerint élik az életüket.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindig mindent ugyanúgy és ugyanakkor kell csinálnod, hanem azt, hogy lehetőségeidhez mérten, hasonlóképpen teljen a munkaidőd, illetve úgy általában a napod.

 

Tudd, mikor kell befejezni! Kép forrása: unsplash

Nem véletlenül égnek ki korábban azok, akik saját vállalkozást vezetnek. Ugyan csábító lehet, hogy saját magad főnöke vagy, ez sokszor egyet jelent azzal, hogy sosincs igazi pihenőidőd.

Sosem érezheted azt, hogy nincs semmi dolgod, mert amikor lazábbak a napjaid, akkor valószínűleg inkább előre készülsz – számítva rá, hogy lesznek húzósabb időszakok. Sajnos ez egyáltalán nem jó taktika, még napi szinten sem.

A saját vállalkozást vezetőknek is tudniuk kell befejezni a munkát, még pedig minden egyes nap.

Kell egy időpont, amikor azt mondod, hogy ma már nem fogsz dolgozni, nem válaszolsz egy e-malire sem, és nem veszed fel a telefont. Emellett a szünet is fontos!

Akár csak 10-15 perc, de igenis kell, hogy napközben is szusszanj egyet, miközben iszol egy kávét, vagy csak nézel ki a fejedből, esetleg tudatosan relaxálsz, meditálsz.