Így kezeld a munkahelyi konfliktusokat 4 lépésben: biztosan nem veszekedtek többet!

Szirák Viki
Írta: ,

Nincs olyan ember a világon, akinek ne lett volna része konfliktusokban a munkahelyén. Míg egyes vitákat gyorsan és egyszerűen le lehet rendezni, addig vannak olyanok is, amelyek visszafordíthatatlanul megmérgezhetik két kolléga viszonyát. Ezt azért jobb elkerülni! Ha szeretnéd pár lépésben lezárni a konfliktusokat, mutatjuk, mire figyelj oda ilyenkor!

Nagy hiba, hogy amikor felmerül egy konfliktus, sokan azt gondolják, jobb az egészet inkább magunkba fojtani. Úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, vagy megtartani a másikkal a távolságot, és egy szót sem szólni hozzá. Azonban ez előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a feszültség csak még inkább felgyülemlik bennetek, mígnem kirobban, akár egy apróság miatt.

A szakértők azt javasolják, ha valakivel nem értesz egyet, és összevesztetek, próbáljátok meg minél előbb megbeszélni.

Semmiképp se e-mailben tárgyaljatok, mert az írásos üzenetek gyakran komoly félreértésekhez vezetnek! Mivel nem látjátok a másik arcát, és nem észlelitek a hanglejtését, még egy békülő üzenet is tűnhet támadónak vagy ellenségesnek. A legjobb mindig a személyes beszélgetés.

Ha már eljutottatok oda, hogy szeretnétek személyesen megbeszélni a konfliktust, figyeljetek arra, hogy hol ültök le beszélgetni.

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetnek a kollégák, az, hogy nem semleges területet választanak. Például abba a terembe vonulnak el, ahol első körben összevesztek egymással, ez viszont tudat alatt nagyon is befolyásolja azt, milyen érzésekkel lépsz a szobába. Ezért javasolják, hogy inkább a cégen kívül beszéljetek.

Menjetek ki az udvarra, és sétáljatok egyet, vagy üljetek be a szomszédos kávézóba, és ott vegyétek át a történteket.

A nyílt területek tudat alatt minket is nyíltabbá tesznek, azt érezzük, kicsit fellélegezhetünk, és nyugodtabb stílusban tudjuk kommunikálni a véleményünket.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!