Kezdd okosan a napot! 6 tipp a produktív munkavégzéshez

Írta: ,

Az, ahogyan a napodat indítod a munkahelyeden, meghatározó lehet a produktivitásod és hangulatod szempontjából is. Általában az első néhány perc a legstresszesebb az irodában, hiszen ilyenkor szembesülünk az e-mailek és a feladatok végtelennek tűnő sorával. A sikeres emberek azonban nem hagyják, hogy a negativitás maga alá gyűrje őket, helyette olyan reggeli rutint és szokásokat alakítanak ki, amelyek segítenek a koncentrációban, sőt, még élvezetesebbé is teszik a munkát!

Érkezz korán! Kép forrása: weheartit.com

1/6 Érkezz korán!

Azzal, hogy még a kollégáid előtt érsz az irodába, lehetővé teszed magadnak, hogy csendben, nyugodt körülmények között indíthasd a napodat, és legyen időd ráhangolódni a feladatokra. A késés tudata már önmagában szorongással tölti el az embert, melynek következtében idegesen és feszülten érünk be a munkahelyünkre, ami figyelmetlenségekhez és hibákhoz vezethet.

A sikeres emberek tisztában vannak azzal, milyen nagy jelentősége van a kora reggeli felkelésnek. Így ahelyett, hogy sietős tempóban hagynád el a házat annak reményében, hogy még időben beérsz a munkahelyedre, áldozz időt a készülődésre!

Írj listát! Kép forrása: aliceandlois.com

2/6 Írj listát!

Készíts listát az elvégzendő feladatokról, legyen szó akár rövid, közép, vagy hosszú távú projektekről! Használd ezt a továbbiakban hivatkozási pontként a munka megtervezéséhez!

Rangsorold a feladatokat fontossági sorrend szerint, és jegyezz fel mindent, amit reálisan egy nap alatt el lehet végezni. Azt is kalkuláld bele, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe egy-egy projekt, szem előtt tartva a telefonok, találkozók és e-mailek általi megszakításokat is.

Kezdd a napot azzal, hogy áttekinted a feladatokat, a határidőket, illetve a találkozók időpontját!

Szakíts időt a kollégákra! Kép forrása: theeverygirl.com

3/6 Szakíts időt a kollégákra!

A munkatársakkal folytatott beszélgetés nem csupán élvezetesebbé teszi a munkában töltött időt, de segíthet, hogy a közelebbi ismeretségnek köszönhetően hatékonyabban dolgozzatok. Ha éppen van egy kevés szabadidőd a különböző feladataid között, szánj néhány percet a kollégáidra is! Mindez különösen fontos a vezetők esetében.

Meglátod, a napod is kellemesebben, vidámabban indul majd, ha ahelyett, hogy egyből belevetnéd magad a munkába, beszélgetsz egy keveset az irodai dolgozókkal! Azzal, hogy barátságos vagy a beosztottjaiddal, vagy éppen a munkatársaiddal, egy sokkal kellemesebb, lazább hangulatú légkört teremthetsz, melynek köszönhetően a munka is jobban megy majd.

Nassolj! Kép forrása: tumblr, modernfoodie

4/6 Nassolj!

Sose feledkezz meg a reggeliről! Ha éppen nincs időd munka előtt otthon elfogyasztani a teádat, kávédat vagy müzlidet, akkor pótold, amint beértél az irodába!

Egy finom nagy csésze zöld tea és a tápláló reggeli segíthet a koncentrációban, és energiával tölt fel. A nap hátralévő részében se feledkezz el az evésről!

Tarts a fiókodban néhány szem mandulát, müzliszeletet, kekszet vagy édességet, mely segíthet átvészelni a napot.

Emlékeztesd magad a sikereidre! Kép forrása: tumblr, mariaworldmaria

5/6 Emlékeztesd magad a sikereidre!

Ne felejtsd el időnként felidézni magadban a sikereidet, főleg, ha éppen most tértél vissza a nyaralásból vagy az ünnepekről!

Tekintsd ezt egyfajta bemelegítésnek! Ezzel növelheted az önbecsülésedet, és emlékeztetheted magad arra, hogy hol hagytad abba a munkát.

Meglátod, azonnal jobban érzed magad reggel, ha azzal a tudattal vágsz neki a feladatoknak, hogy korábban már elértél valamit.

Szelektáld az e-maileket!

6/6 Szelektáld az e-maileket!

Ne nehezítsd meg azzal a saját dolgodat, hogy megpróbálsz már a munka kezdetén válaszolni az összes bejövő e-mailre!

A sikeres emberek titka, hogy reggel először csak a legfontosabb üzeneteiket nézik meg, és csakis azokkal foglalkoznak.

Nem kell kronológiai sorrendben haladnod! Először fuss végig az e-maileken, majd válaszolj a halasztást nem tűrő üzenetekre!