Másodállás, szerelemprojekt? Hogyan lavírozz két munka között hatékonyan

Nagy Niki
Írta: ,

Vannak olyan munkakörök, amelyekben egyértelmű, hogy nem csak egy állása van az embernek (helló, újságírás!), de az is előfordulhat, hogy a főállásod nem éppen álmaid munkája, és emellett szeretnél egy kicsit a szenvedélyeddel is foglalkozni. Két munkát nem egyszerű egymás mellett futtatni, de nem is lehetetlen – ezekkel a tippekkel biztosan könnyebben megy majd!

Készülj fel: sok idődet fogja elvenni

Ha nem szeretnéd, hogy a 8 órás munkád rovására menjen a második állásod vagy épp a hobbid, amire több időt szentelnél, akkor bizony fel kell rá készülnöd, hogy neked egy munkahét nem 40 órából fog állni.

Meg kell tanulnod úgy beosztanod az idődet, hogy maradjon minden másra is: ha tudsz korán kelni, az a legjobb megoldás, ha 1-2 órát reggel áldozol a másodállásodra, ha viszont éjszakai bagoly vagy, akkor akár a hajnali órákat is kihasználhatod.

De arra készülj fel, hogy mindenképpen többet kell majd dolgoznod, mint másoknak.

Ne bátortalanodj el

Minden kezdet nehéz, de muszáj végigszenvedni az első döcögős időszakot ahhoz, hogy később sikeres lehess. Az egyik legfontosabb tanács az, hogy ne add fel, még akkor sem, ha úgy érzed: nem marad elég időd másra, nem indul be elég hamar a dolog, vagy nem érsz el olyan sikereket, amilyeneket szeretnél. Ne felejtsd el, a másodállásodba nem fektetsz annyi energiát, mint az elsőbe, ne is várd, hogy olyan gyorsan megtérül!

Másodállás, szerelemprojekt? Hogyan lavírozz két munka között hatékonyan

Kényszerítsd rá magad a szervezésre

Két munkát nem lehet csak úgy hasraütés-szerűen csinálni: muszáj előre beosztanod az idődet, különben elúszol a munkával, és az a mentális egészségednek és a munkád minőségének sem tesz jót. Szerezz be egy naptárat, amiben vezeted, hogy éppen mikor mit kell csinálnod, és tervezz legalább egy hétre előre a dolgaiddal – ez megkönnyíti majd, hogy jól haladj mindennel.