Káros jelenség ütötte fel a fejét! Innen tudhatod, hogy home office szindrómában szenvedsz

Nagy Niki
Írta: ,
Káros jelenség ütötte fel a fejét! Innen tudhatod, hogy home office szindrómában szenvedsz

Kép forrása: weyo/depositphotos.com

A koronavírus-járvány előtt legtöbben ölni tudtunk volna azért, hogy hetente több napot otthonról dolgozhassunk, és irigyeltük azokat a társainkat, akik ezt megtehették. Most azonban, hogy be vagyunk zárva a lakásba, és minden nap egy vég nélküli munkanap, már nem élvezzük annyira. A pszichológusok számára ez nem ismeretlen jelenség: ha te is folyton stresszelsz és szorongsz az otthoni munkavégzés miatt, valószínűleg home office szindrómában szenvedsz.

Otthonról dolgozni jó dolog is lehet, hiszen néha pihentető, ha nem kell reggel elindulni, egész nap otthoni ruhában lehetünk, csinálhatjuk a dolgunkat a kanapéról is, és közben titokban elvégezhetünk egy-két házimunkát is, amit már régóta tologatunk. Csakhogy ez egészen addig ekkora buli, amíg nem vagyunk rákényszerítve a folyamatos otthoni home office-ra, szakértők szerint ugyanis ez inkább extra stresszt jelent, mintsem könnyebbséget. 

A pszichológusok azt a jelenséget, amikor az otthoni munkavégzés, a magánélet és a munkahely összemosódása stresszt és szorongást okoz, home office szindrómának nevezzük.

Az otthonról dolgozó ember gyakran soha nem dolgozik, és soha nem pihen igazán – valahol folyamatosan a kettő között lebeg, és úgy érezheti, hogy egyik területen sem felel meg valójában. Amíg dolgozik, folyton eltereli valami a figyelmét, amíg pedig pihenne, az elvégzendő munkán jár az esze.

Szakértők már sokszor felhívták arra a figyelmet, hogy fontos a munkahelyi és magánélet különválasztása, ezért is nem jó ötlet az, ha valaki hazaviszi a munkát – akkor sem, ha valójában szereti, amit csinál, és nem érzi stresszesnek, ha otthonról is dolgoznia kell. Rövid távon lehet, hogy nem okoz problémát, de hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő az otthoni és a munkahelyi élet összemosódása.

Ugyanez a helyzet a folyamatos home office-szal is, azzal a különbséggel, hogy most a munkavállalónak nincs választása, mindenképpen otthonról kell elvégezni azokat a feladatait, amit tud.

A mostani helyzetet ráadásul még inkább nehezíti, hogy általában nem egyedül vagyunk bezárva: a munkamenetet megzavarja a társunk, a gyerekünk, a kutya, bármi és bárki. Az együtt „karanténozó” embereknek gyakran más a munkaritmusuk, másfajta munkát végeznek, és ezzel konstans zavarják egymást. Arról nem is beszélve, hogy a napi rutin hosszú távon megszűnik, a napok összekavarodnak, és a szociális interakciók nélkül az emberek magányosnak is érezhetik magukat. Mindez nagyon megterhelő a mentális egészség szempontjából.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a home office szindrómát?

Először is, fontos, hogy figyeljünk a fizikai szükségleteinkre: aludjunk eleget, és együnk rendszeresen, egészségesen. Fontos a rendszeres mozgás, már csak azért is, mert sokkal többet ülünk, mint egyébként, és az alvásminőségnek is jót tesz, ha átmozgatjuk magunkat.

Ráadásul az étkezések, a mozgás és az alvás segít felállítani egyfajta rutint, amire nagyon szükségünk van a kijárási korlátozások alatt.

Ugyanígy a munkában is fontos a rutin: üljünk le a laptop elé minden nap ugyanabban az időben, tartsunk ebédszünetet, és munkaidő lejártával ne dolgozzunk tovább! A nap teljen minél inkább hasonlóan azokhoz, amikor még bejártunk dolgozni, és ne csináljuk meg gyorsan a mosást, ne süssünk sütit, vagy ne ugorjunk le boltba a munkaidő kellős közepén. 

Mindez azért nagyon fontos, hogy – ha minimálisan is, de – meglegyen a válaszfal a munkaidő és a magánélet között. A munkaórákban igyekezzünk minél inkább a munkahelyi dolgokkal foglalkozni, utána pedig tiltsuk el magunkat a munkától, és csak a mindennapi teendőkre, a családra fókuszáljunk. Így nem lesz egyetlen végeláthatatlan munkanap az egész hét, a hétvégéig.

Forrás

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba