8 jel, hogy munkahelyi pszichoterror alatt állsz

Balogh Orsi
Írta: ,

Mobbing. Magyarul munkahelyi pszichoterror. A legtöbben napi szinten találkoznak a jelenséggel, csak éppen fogalmuk sincs arról, hogy így nevezik azt, aminek rendszeres elszenvedői. Ez természetesen korántsem egy-egy alkalmi vitát jelent, hanem hónapok óta fennálló, akár napi vagy heti szinten több alkalommal ismétlődő jelenség a kollégákkal vagy éppen a főnökkel. Összegyűjtöttünk 8 olyan jelet, ami segítségedre lehet abban, hogy felismerd azt, hogy ha munkahelyi pszichoterror alatt állsz.

Valószínűleg sokan magukra fognak ismerni, mivel a Hive Creative ügynökség 2018-as kutatása szerint a magyarok többsége elégedetlen a munkahelyével.

A megkérdezett 700 ember 27,6%-a maximum 1 évig tervez az aktuális munkahelyén maradni, míg 21,9 % legfeljebb 3 évig.

Aki váltana, az leginkább a pénz miatt tenné, mivel csak elenyésző számban merültek fel olyan okok, mint a „megbecsülés” vagy „tisztelet”. Ugyanakkor 22,2% 10 évnél tovább maradna a munkahelyén, de főként azért, mert elégedettek a keresetükkel. A Skanska és a Szeretlekmagyarország.hu felmérése pedig arra mutatott rá, hogy az emberek 59%-a nincs megelégedve az irodaházzal, amelyben dolgozik. Csupán 5% volt teljesen mértékig elégedett a munkakörnyezetével.  

Vizsgáld meg alaposan az alábbi 8 jelet, mert minél több igaz rád belőlük, annál biztosabb, hogy nem a megfelelő helyen vagy:

Folyamatos intrikáknak vagy kitéve

A kollégáid folyton pletykálnak egymásról, de még akár rólad is. Állandóan megy a furkálódás, a másik besározása és aktívan dolgoznak azon, hogyan babráljanak ki egymással vagy éppen veled. A legtöbb alkalommal meg is próbálnak belerángatni a játszmáikba. Ha nem mész bele, kiközösítenek, de talán már az is megtörtént veled, hogy gúny tárgyává tettek és így próbáltak meg kirekeszteni.

AndreyPopov/depositphotos.com

Szinte minden nap utálsz bejárni

Utálsz bejárni a munkahelyedre, mert nem tetszik a környezeted vagy mert eleged van abból, amit csinálsz. Talán korábban még boldogított a munkád, de mára a hideg ráz, ha rágondolsz és undorodsz tőle. Még rosszabb, ha a kollégáidból és a feletteseidből is eleged van, emiatt minden áldott reggel el fog a gyomorgörcs, amiért találkoznod kell velük.

Gyakran tapasztalsz kellemetlen fizikai tüneteket

Mielőtt munkába indulsz, már fáj a fejed vagy görcsbe rándul a gyomrod. Nemcsak egyszerűen szorongsz, hanem félsz bemenni, valóságos szenvedésnek éled meg. A tünetek pedig felerősödnek a munkahelyeden.

Néha még munkaidő után vagy hétvégén sem tudsz egészen kikapcsolódni, mert ha eszedbe jut a következő munkanap, újra el fog a rosszullét.

A többségük valószínűleg pszichoszomatikus tünet és a lelked próbálja így a tudtodra adni, hogy ne kínozd magad tovább, hanem válts munkahelyet, mielőtt még megjelennének a tényleges betegségek, mint a reflux, gyomorfekély, magas vérnyomás vagy éppen a migrén.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!