Itt az idő, hogy munkát válts?

Fehér Vera
Írta: ,

Ha elképzelni sem tudod azt a helyzetet, hogy egyedülállóként, hitellel a nyakadban ott hagyd az állásodat, mert tönkretesz, akkor nagyon szerencsés vagy. Rosszabb esetben ugyanebben a cipőben jársz, de félsz felmondani... Akkor pont neked szól ez a cikkünk!

Anna (30) egy multinál volt asszisztens, pontosabban sokkal több annál, az egyik igazgató jobb keze. Amikor 4 éve elkezdett ott dolgozni élvezte, hogy minden új, megismer egy csomó embert, arra számított, hogy előbb-utóbb biztosan előléptetik, hiszen felsőfokú képzettsége van, és két nyelvvizsgája. Két év után – nem lépett feljebb a ranglétrán – azt hitte, hogy a befektetett idő és energia, egyszer csak beérik, mert mindenkit ismer a cégnél, mindenben ő segít a főnökének, és szuper diszkréten kezeli a titkos információkat, lojális, rengeteget tanult az évek alatt. 

Rém(álom) meló

Eddig tart a tündérmese, mert Anna ez alatt a két év alatt gyomorfekélyt kapott, rendszeresen migrénjei voltak, alig pár napot volt szabadságon ezalatt az időszak alatt. A következő évben a barátjával is egyre rosszabbul mentek a dolgok, sokat veszekedtek, nem beszélték meg a problémáikat, irtó keveset voltak kettesben és szétmentek.

Anna barátnői közül többen is férjhez mentek, de még az esküvőkre sem tudott mindig elmenni, hiszen már alig ismerte a haverokat. Sőt gyerekek is születettek a környezetében, de egyiket sem látta, még a nővére kisfiát is csak kétszer négy év alatt.

Tehát négy esztendő után ott tartott, hogy sem a magánélete, sem a karrierje nem tette boldoggá, a gyomorfekélytől és migréntől való félelme miatt pluszban még pánikbeteg is lett.

Na, ekkor döntött úgy, hogy muszáj változtatnia, elmondta a főnökének, hogy mennyi áldozatot hozott már, de szeretne több szabadidőt vagy előléptetést, de a felettese elutasította.

Kért két hét szabadságot, hogy gondolkodhasson, de mivel pár nap után már zaklatták a munkahelyéről, meghozta a végső döntés és felmondott.

Igaz, éppen állást keres, és persze aggasztja, hogy mi lesz, ha nem talál rögtön munkát, de még ezekkel a kétségekkel is jobban alszik, mint pár hónappal ezelőtt, amikor a multinál dolgozott.

Testi tünetek

A stressz legelőször fizikai és pszichés problémákat okoz. Érzed, hogy nem egészséges az a feszültség, amit kivált belőled főnököd?

Tudsz rendesen aludni egy-egy fontos munka közben vagy előtt? Gyomorgörcsöd van, ha valamit nem tudsz megoldani? Eszel napközben? Gyorsan híztál vagy fogytál mostanában?

Átlagosan 8 óránál többet dolgozol naponta? Előfordul, hogy hirtelen leizzadsz?

Rád tör néha hirtelen megmagyarázhatatlan fáradtság? Sokat fáj a fejed, nyakad, derekad, beáll a hátad vagy a nyakad? – Őszintén válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre, és ha túl sok ilyen tünetet produkálsz, akkor baj van!