Itt az idő, hogy munkát válts?

Írta: ,

Ha elképzelni sem tudod azt a helyzetet, hogy egyedülállóként, hitellel a nyakadban ott hagyd az állásodat, mert tönkretesz, akkor nagyon szerencsés vagy. Rosszabb esetben ugyanebben a cipőben jársz, de félsz felmondani... Akkor pont neked szól ez a cikkünk!

Anna (30) egy multinál volt asszisztens, pontosabban sokkal több annál, az egyik igazgató jobb keze. Amikor 4 éve elkezdett ott dolgozni élvezte, hogy minden új, megismer egy csomó embert, arra számított, hogy előbb-utóbb biztosan előléptetik, hiszen felsőfokú képzettsége van, és két nyelvvizsgája. Két év után – nem lépett feljebb a ranglétrán – azt hitte, hogy a befektetett idő és energia, egyszer csak beérik, mert mindenkit ismer a cégnél, mindenben ő segít a főnökének, és szuper diszkréten kezeli a titkos információkat, lojális, rengeteget tanult az évek alatt. 

Rém(álom) meló

1/6 Rém(álom) meló

Eddig tart a tündérmese, mert Anna ez alatt a két év alatt gyomorfekélyt kapott, rendszeresen migrénjei voltak, alig pár napot volt szabadságon ezalatt az időszak alatt. A következő évben a barátjával is egyre rosszabbul mentek a dolgok, sokat veszekedtek, nem beszélték meg a problémáikat, irtó keveset voltak kettesben és szétmentek.

Anna barátnői közül többen is férjhez mentek, de még az esküvőkre sem tudott mindig elmenni, hiszen már alig ismerte a haverokat. Sőt gyerekek is születettek a környezetében, de egyiket sem látta, még a nővére kisfiát is csak kétszer négy év alatt.

Tehát négy esztendő után ott tartott, hogy sem a magánélete, sem a karrierje nem tette boldoggá, a gyomorfekélytől és migréntől való félelme miatt pluszban még pánikbeteg is lett.

Na, ekkor döntött úgy, hogy muszáj változtatnia, elmondta a főnökének, hogy mennyi áldozatot hozott már, de szeretne több szabadidőt vagy előléptetést, de a felettese elutasította.

Kért két hét szabadságot, hogy gondolkodhasson, de mivel pár nap után már zaklatták a munkahelyéről, meghozta a végső döntés és felmondott.

Igaz, éppen állást keres, és persze aggasztja, hogy mi lesz, ha nem talál rögtön munkát, de még ezekkel a kétségekkel is jobban alszik, mint pár hónappal ezelőtt, amikor a multinál dolgozott.

Testi tünetek

2/6 Testi tünetek

A stressz legelőször fizikai és pszichés problémákat okoz. Érzed, hogy nem egészséges az a feszültség, amit kivált belőled főnököd?

Tudsz rendesen aludni egy-egy fontos munka közben vagy előtt? Gyomorgörcsöd van, ha valamit nem tudsz megoldani? Eszel napközben? Gyorsan híztál vagy fogytál mostanában?

Átlagosan 8 óránál többet dolgozol naponta? Előfordul, hogy hirtelen leizzadsz?

Rád tör néha hirtelen megmagyarázhatatlan fáradtság? Sokat fáj a fejed, nyakad, derekad, beáll a hátad vagy a nyakad? – Őszintén válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre, és ha túl sok ilyen tünetet produkálsz, akkor baj van!

Pszichés bajok

3/6 Pszichés bajok

Nyilván a pszichés problémák produkálják a testi tüneteket is, de van pár jel, amit még a testi jelek előtt is érzékelhetsz.

Ha barátokkal, családoddal, vagy a pasiddal vagy, túl sokat beszélsz a munkáról?

Munkaundorod van mindig, amikor visszatérsz egy vakációról, hétvégéről?

Vannak konfliktusaid a kollégáiddal, vagy pont, hogy mindig kerülöd a vitát? Sokat kell utaznod a melóhelyre?

Rengeteg apró kellemetlenség is okozhat összeadódva lelki problémákat!

Hol vannak a haverok?

4/6 Hol vannak a haverok?

Amikor kétségeid vannak, vagy eleged van a munkádból, és szeretnéd kiadni magadból a problémáidat, van kihez fordulnod?

Akiknek elmondod, megértenek, tudnak segíteni?

Vagy egyáltalán nem akarod ezzel terhelni őket?

Ne hagyd, hogy lekopjanak mellőled a barátaid, nekik is szükségük van rád, és neked is rájuk.

Egy fontos konferencia, prezentáció, projekt nem ér annyit, hogy miattunk lemondj egy találkozót például, inkább tetesd át egy másik időpontra, ha más lehetőség nincs.

Ha a rámegy a kapcsolatod...

5/6 Ha a rámegy a kapcsolatod...

A barátoddal kedves vagy, amikor találkoztok? Vagy ha stresszes vagy, akkor vele is ingerült vagy?

Meg tudod vele beszélni a munkahelyi dolgokat, sőt tanácsot is tudsz kérni?

Ha nem, akkor még az is nehezére esik, hogy megértse, miért vagy ennyire kikészülve, és rád fog haragudni.

Mindig szakíts időt a szerelemedre, neked is és neki is szüksége van arra, hogy kettesben legyetek.

Ha pedig a kapcsolatod is rámegy, akkor hosszú távon még rosszabbul leszel és még depressziós is lehetsz.

Szabadság, hol vagy?

6/6 Szabadság, hol vagy?

Mikor voltál utoljára pár napnál többet szabadságon? Tudtad, hogy egy hét nem is elég ahhoz, hogy teljesen kikapcsolódj, minimum 10-14 napra szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy feltöltődjön fizikailag és mentálisan is.

Nem véletlenül foglalták törvényben, hogy kinek mennyi szabadság jár egy évben... Neked ugyanúgy kell a nyári vakáció vagy a karácsonyi pihenő, hogy a szeretteiddel lehess.

Ahhoz, hogy kreatív maradj, jó legyen a teherbírásod, kell a kikapcsolódás, pihenés. Rengeteg betegséget megelőzhetsz azzal, hogy feltöltődsz.

És ezzel nemcsak te, hanem a céged, vagy a főnököd is jól jár, nem igaz?