Intő jelek, hogy veszélyben a munkahelyed - Vajon ki akarnak rúgni?

Írta: ,

Sajnos manapság szinte egyetlenegy munkahelyre sem mondhatjuk azt, hogy sziklaszilárd. De nem muszáj ahhoz valamilyen hatalmas bakit elkövetned, hogy a kirúgással számolnod kelljen. Időnként derült égből villámcsapásként érkezik az elbocsátás. Vagy mégsem? Ezek a jelek árulkodhatnak, hogy valami nem stimmel.

1/4 Eltűnik a pozitív megerősítés

Ha egyáltalán volt, mert az is intő jel, hogy még soha nem kaptál egy valamirevaló hátba veregetést. Ez adódhat abból is, hogy egyáltalán nincs jó főnököd, de sajnos arra ugyancsak utalhat, hogy nem végzed jól a munkádat.

Öröm az ürömben, hogy ez többnyire záros időn belül ki szokott derülni. Tehát, ha a próbaidő alatt egyszer sem dicsérnek meg, akkor sanszos, hogy nem ez lesz a végleges állásod.

Viszont, ha már néhány éve dolgozol a cégnél, ahol rendszeresen kaptál pozitív megerősítést, most azonban mintha elvágták volna a dicséreteket, akkor esélyes, hogy már nem elégedettek a munkáddal.

Ebben az esetben célszerű érdeklődnöd, hiszen nem biztos, hogy egy kisebb változtatással ne tudnád megmenteni a munkahelyedet. Félreértés is állhat a háttérben, úgyhogy, ha nem vagy biztos a dolgodban, nyugodtan érdeklődj, mit tehetsz!

2/4 Úgy tűnik, alig kell csinálnod valamit

Ez minden szempontból intő jel, bár kényelmesnek tűnik. Hacsak nem arról van szó, hogy egyre jobb és hatékonyabb vagy, akkor minden bizonnyal jóval kevesebb munkát sóznak rád.

Ennek oka lehet az, hogy már az elbocsátásodon gondolkodnak, és nyilván nem szerencsés, ha túl sok olyan feladat fut össze a kezeid között, amiket gyakorlatilag csak te tudsz maradéktalanul elintézni, teljesíteni.

A másik véglet sem szerencsés, hiszen, ha alig van feladatod, akkor előbb-utóbb észreveszik, hogy a fizetésed tulajdonképpen kidobott pénz. Idővel valószínűleg az lesz a vége, hogy másokra bízzák azt a keveset, és tőled megválnak.

Ha a végére járnál a dolgoknak, nyugodtan kérdezz egy jövőbeli projektről, de addig is próbálj nem túl látványosan unatkozni.

Mások kapják a te feladatidat Kép forrása: theeverygirl.com

3/4 Mások kapják a te feladatidat

Képzeld csak bele magadat a főnököd helyzetébe! Meg akarsz válni az egyik alkalmazottadtól, aki azonban alaposan benne van a céges ügyekben. Mit teszel?

Amellett, hogy megpróbálod fokozatosan csökkenteni a munkáit, másokra bízod a feladatait, főleg azokat, amik hosszútávra szólnak. Az is lehet, hogy felveszel valakit, akár egy gyakornokot, akit e mellé az ember mellé ültetsz le, hogy tanuljon, sajátítson el mindent, amit kell.

Ekkor már általában nem titkolózol, de persze előfordulhat, mert attól tartasz, egyáltalán nem lesz lelkes a tudása átadásakor – nyilván érthető okokból kifolyólag.

Szóval igen, ha nem csak arról van szó, hogy egyre kevesebb feladatod van, hanem arról is, hogy azokat másokhoz irányítják, elkezdhetsz gondolkozni a továbblépésen.

Megváltozik a viszonyod a főnököddel Kép forrása: mydomaine.com

4/4 Megváltozik a viszonyod a főnököddel

Ez különösen akkor feltűnő, ha idáig szinte baráti volt a viszonyotok. Nem volt gond a közös ebéd, a céges bulin is jól elvoltatok, és a munkákkal járó feladatokat is rendszeresen baráti hangnemben tárgyaltátok meg.

Most azonban úgy tűnik, valamiért haragszik rád, kerül téged, és minden létfontosságú intéznivalót formális hangnemben bonyolít le veled.

Amennyiben nincs vaj a füled mögött, tehát nem sunnyogtál el semmilyen melót, vagy szidtad őt az irodában a többieknek, sajnos esélyes, hogy lassan megszűnik a munkahelyed.

A főnököd pedig azért tartja tőled a távolságot, mert nem szívesen hozza meg ezt a döntést, de valamiért mégis muszáj.