Így védd ki a munkahelyi zaklatást

Írta: ,

A munkahelyi zaklatások általában néhány ártatlannak tűnő bókkal indulnak, melyekre a nők udvariasságból, és a jó kollegiális viszony fenntartása céljából kedvesen reagálnak. Ha azonban a helyzet eldurvul, és a munkatársad átlép egy bizonyos határvonalat, azt muszáj komolyan venned, mert nagy károkat tud okozni a karrieredben és a magánéletedben is. Íme néhány tipp, hogy erre ne kerüljön sor.

1/5 Esélyt se adj rá!

Ha azt veszed észre, hogy az egyik kollégád „úgy” közeledik feléd, akkor azt már csírájában érdemes elfojtanod.

Persze ez nem egyszerű, főleg, ha új vagy, mert nyilván próbálsz mindenkivel barátságos és közvetlen lenni, de ne mindenáron!

Vannak, akiknél elég, ha humorral elütöd a dolgot, de van, aki nem áll le ennyitől. Szóval azt tanácsoljuk, ha jelez a radarod, akkor inkább legyél távolságtartó az illetővel!

Vedd komolyan Kép forrása: behance.net

2/5 Vedd komolyan

Sok nő gondol úgy az ilyen incidensekre, hogy biztosan csak túlreagálja, de a helyzet az, hogy már a legapróbb próbálkozást is komolyan kell venned.

Ha azt veszed észre, hogy a kollégád folyamatosan szexuális megjegyzéseket tesz, vagy „felfal” a szemével, akkor jobb, ha elkerülöd, amennyire csak tudod.

Kérj segítséget Kép forrása: officesnapshots.com

3/5 Kérj segítséget

Nehéz segítséget kérni egy ilyen helyzetben, hiszen ez mindenképpen kellemetlen, de ez ne tartson vissza! Akár az is megtörténhet, hogy a zaklatód mindenki előtt megaláz és még téged állít be rámenősnek.

Éppen ezért kezeld a dolgot nagyon diszkréten. Érezni fogod, amikor eljön az a pont, hogy már nagyon zavar a helyzet, és te egyedül tehetetlen vagy.

Ilyenkor kell felkeresned a közvetlen felettesedet, és a segítségét kérni – beszéljétek meg, hogy milyen lépéseket lehet tenni az ügy megoldására. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, de muszáj megtenned, különben nagyon elfajulhat a dolog.

Ha a főnököd az… Kép forrása: neekoliyah.tumblr.com

4/5 Ha a főnököd az…

Ez a legrosszabb eshetőség, ugyanis ilyenkor akár az állásod is veszélybe kerülhet. Semmiképp ne ess abba a csapdába, hogy a karrieredért belemész a dologba, mert mindenképpen te jössz ki belőle rosszul.

Próbálj olyan nonverbális jeleket küldeni, amivel azt sugallod, hogy téged teljesen hidegen hagy a dolog.

Ha intelligens emberről van szó, akkor ezt tiszteletben fogja tartani és nem nyomul tovább, sőt, ezek után kezd el csak igazán tisztelni.

Ha nem állna le, akkor ideje elgondolkoznod, megéri-e neked ez a munka a mindennapos feszültséget.

Lépj tovább! Kép forrása: visionnaire-home.com

5/5 Lépj tovább!

Van az a helyzet, amikor már semmi és senki nem segít, sőt annyira eldurvul a helyzet, hogy a magánéleted is veszélybe kerül.

Lehet, hogy éppen álmaid munkáját végzed, de egyetlen munka sem ér annyit, mint a lelki békéd!

Hidd el, az élet eléd fogja sodorni azt az állást, amiben igazán megbecsülnek, és a teljesítményed lesz mérvadó, nem pedig a külsőd.