Így tűnj ki a munkahelyeden, ha előléptetésre vágysz!

Írta: ,

Mindannyian szeretnénk munkahelyünkön kitűnni a tömegből, ezáltal pedig megszerezni a régóta várt előléptetést. Ám előfordul, hogy nem elég „egyszerűen jól teljesítenünk”, és jól csinálnunk, azt, amit csinálunk, hiszen ezzel mindössze annyit érünk el, hogy nem bocsájtanak el minket, a hőn áhított elismerést azonban nem feltétlenül kapjuk meg. Ha szeretnéd fellendíteni karrieredet, próbáld ki a most következő trükköket!

Kérj visszajelzést!

1/5 Kérj visszajelzést!

Ne csak a munkaköri leírásodra koncentrálj! Állj elő új ötletekkel, és keress új megoldásokat! Úgy tűnhetsz ki legkönnyebben a kollégáid közül, ha meghaladod az elvárásokat, és hajlandóságot mutatsz a fejlődésre is.

Keresd fel a főnöködet és kérj időpontot tőle egy négyszemközti találkozóra, mikor átbeszélhetitek a feladatkörödet, és értékelheti a teljesítményedet. Kérj tanácsot tőle, hogyan tudnál fejlődni, és mivel tudnád legjobban elősegíteni a cég rövid, vagy hosszú távú céljainak teljesülését!

Tájékoztasd a felettesedet az általad elért eredményekről, és tegyél javaslatokat a munka hatékonyságának növelésére. Ezzel bizonyíthatod a főnöködnek, hogy fontos számodra a vállalat jövője, és megvan benned az, ami a felelős vezetéshez kell.

Hallasd a hangod a meetingeken!

2/5 Hallasd a hangod a meetingeken!

Ha meghívást kapsz egy meetingre, az azért van, mert a vezetés, illetve a kollégáid számítanak a véleményedre, és bíznak abban, hogy olyan értékes gondolatok birtokában vagy, amelyekkel hozzájárulhatsz a cég sikeréhez.

Semmiképpen se bújj el tehát ezeken a megbeszéléseken, hanem bátran szólalj fel amellett, amiben hiszel!

Ne félj kimondani akkor se a véleményedet, ha az esetleg nem egyezik a többiekével!

Talán mindez elsőre konfliktushoz vezet, ám hosszú távon segíthet előrelendíteni a vállalatot és elérni a céljaidat. Ha valaki nem meri kimondani azt, amit gondol, annak később panaszkodni sincs joga!  

Légy csapatjátékos!

3/5 Légy csapatjátékos!

Egy munkahelyen az, hogy hogyan viszonyulsz a kollégáidhoz legalább olyan lényeges, mint hogy, hogyan végzed el a feladataidat! Csapatjátékosként viselkedni nem mindig egyszerű azonban.

Lesznek napok, amikor bár amúgy is túlterhelt vagy, a kollégád megkér, hogy segíts be neki egy feladatnál, lektoráld a munkáját, vagy adj tanácsot számára bizonyos kérdésekben. Bár valószínűleg úgy érzed majd, hogy ez lenne az utolsó dolog, amire időt szeretnél szakítani, nem árt, ha mégis segítőkezet nyújtasz, hiszen hosszú távon ez a kedves gesztus hatványozottan is megtérülhet.

Biztos lehetsz benne, hogy a cég vezetősége értékelni fogja, ha látják a munkatársaidért tett erőfeszítéseidet!  

Ne becsüld le a networking erejét!

4/5 Ne becsüld le a networking erejét!

Az emberi kapcsolatok a magánéletünkben és a munkahelyünkön egyaránt fontos szerepet töltenek be.

A különböző társasági események, partik, illetve baráti találkozók nagyszerű lehetőséget nyújtanak a kapcsolati hálód bővítésére, melynek köszönhetően barátokra lelhetsz, és előmozdíthatod karrieredet!

Mindig jól jön, ha professzionális körökből is van néhány támogatód, illetve jó barátod, akik segítenek navigálni a szakma komplex világában.

Ne zárkózz tehát el a munkahelyi rendezvényektől, és ragadd meg ezt az alkalmat arra, hogy új embereket ismerhess meg!

Legyél jobb hallgatóság!

5/5 Legyél jobb hallgatóság!

A jó beszélgetőpartner egyben jó hallgatóság is, legfőbb ismérve, hogy odafigyel a másikra, és képes reagálni az elhangzottakra. Ezt nem csak a magánéletedben, de a munkahelyeden is érdemes szem előtt tartanod!

A legtöbben általában csak úgy csinálnak, mintha figyelnének, közben azonban már azon gondolkoznak, mit fognak legközelebb mondani, ha rájuk kerül a sor.

Azzal, hogy figyelmet fordítasz a kollégáid, az üzleti partnereid, vagy a főnököd mondandójára, világosabb képet kaphatsz arról, mire is van szükségük tőled az embereknek, így később sokkal egyszerűbben meggyőzheted őket!