Így motiválhatod a beosztottjaidat a munkában

Írta: ,

Nincs eredményes projekt jó csapat nélkül, jó csapat pedig inspiráló vezető nélkül. A sikeres vezető izgalmassá teszi a célt, motiválja beosztottjait, hogy teljes elkötelezettséggel és lelkesedéssel végezzék munkájukat. A karizma adottság, de a sikerkultúra tanulható.

Vedd észre a potenciált Kép forrása: kinfolk.com

1/5 Vedd észre a potenciált

Ismerd fel mások erősségeit és gyengeségeit, és annak megfelelően delegáld a feladatokat. Sokkal hatékonyabban fogtok együtt dolgozni, ha tudod, ki miben a legjobb, és a legrátermettebb embert állítod rá az adott projektre.

Természetesen mindig van olyan munka, amit senki sem csinál meg szívesen, ezt próbáld meg elosztani több ember között.

Fontos, hogy fenntartsd az egyensúlyt az alázat és a komfortzóna elhagyása között, ezért jó, ha szélesebb skálán tudod szervezni a munkáitokat.

Tedd vágyottá a célt Kép forrása: yellowtrace.com.au

2/5 Tedd vágyottá a célt

A legfontosabb, hogy rendelkezz egy tiszta és impozáns vízióval a jövőre nézve, és sugározd a beosztottjaid felé, hogy te magad mennyire elkötelezett vagy ez iránt.

Tűzd ki a célokat, és fogalmazd is meg őket: mit fogtok elérni, illetve mikor és mit nyertek azzal, ha eléritek.

Emellett az is lényeges, hogy legyenek egyéni és csoportos célkitűzések is.

A végkimenetel meghatározása minden esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy a csapatod motivált maradjon.

Értékelj Kép forrása: thedesignfiles.net

3/5 Értékelj

Amikor a projekt végéhez értek, ne feledkezz meg az értékelésről!

Nézzétek át közösen, hogy mik voltak a kitűzött célok, és milyen mértékben értétek el azokat. Kérj a beosztottjaidtól visszacsatolást a munkáról, a sikerekről és kudarcokról egyaránt. Fontos látnod azt is, hogy kik tudtak fejlődni a projekt során. Ha készen állsz a kritikák befogadására, akkor kérj te is visszajelzést a csapatodtól – ezzel nem veszítesz a tekintélyedből, hanem bizonyítod a nyitottságod a közös munka leghatékonyabb elvégzésére.

Ne félj olykor sebezhetőnek lenni! Nem a kudarcok határoznak meg, hanem az, ahogy reagálsz rájuk. Ezzel az őszinte magatartással tudsz igazi sikerkultúrát kialakítani.

Add át a vezetést Kép forrása: freshome.com

4/5 Add át a vezetést

Ha azt szeretnéd, hogy a beosztottjaid folyamatosan fejlődjenek és motiváltak legyenek a későbbiekben is, adj át nekik minden információt, és ha úgy látod, hogy egyesekben megvan a képesség a vezetésre, teremts nekik lehetőséget rá!

Ezzel te is fejlődsz, mert közben lesz időd mással foglalkozni – a piaci versenyben időt kell szánnod a legújabb trendek megismerésére, a versenytársak elemzésére és az önképzésre, hogy felkészült legyél a dinamikus változásra.

Közben persze nem szabad megfeledkezned az ellenőrzésről, hiszen a felelősség továbbra is a tiéd, de ez jóval kevesebb időt vesz igénybe, mintha mindent te szeretnél elvégezni.

Építsd fel és döntsd le a határokat Kép forrása: thecottagemarket.com

5/5 Építsd fel és döntsd le a határokat

Ahhoz, hogy a számonkérés se maradjon el, következetesen tarts státusz megbeszéléseket. Ebben lehetsz szigorúbb, hogy kialakuljon bennük a saját maguk teljesítménye iránti felelősség.

Ha több időt is vesz igénybe, kíváncsian hallgasd meg őket, segíts nekik a döntéshozásban és a problémamegoldó készségük fejlesztésében.

Hagyd, hogy saját megoldási javaslatokkal álljanak elő – közben ne arra koncentrálj, hogy mi a megszokott és bevált procedúra, hanem arra, hogy miben van lehetőség. Légy nyitott a teljesen újszerű megoldásokra is!