Így lehetsz te az „iroda lelke”, akit mindenki kedvel

Írta: ,

Elérheted, hogy te legyél az az ember a cégnél, akire mindig lehet számítani, akit szeretnek és megbecsülnek, mind a munkájáért, mind a viselkedéséért. Ha megfogadod ezt a néhány tanácsot, garantáltan te leszel az „irodátok lelke”.

1/6 Segíts, ha időd engedi

Soha nem tudhatod, kinek a segítségére lesz szükséged a jövőben, ezért azt tanácsoljuk, ha van egy kis plusz időd, energiád, akkor segíts be pár kollégádnak néhanapján.

Főleg akkor, ha például családos emberekről van szó. Biztos nekik is jól fog esni, hogy korábban elszabadulhatnak a munkahelyükről és a családjukkal lehetnek, meg aztán neked is fontos a jó munkahelyi viszony.

Arra azonban nagyon figyelj oda, hogy ebből ne csináljatok rendszert. Rendes dolog kisegíteni a kollégát, aki elúszott a munkával, de azt ne hagyd, hogy kihasználjanak. Ahogy mindenben, itt is érvényesül az arany középút szabálya.

Maradj ki a munkahelyi pletykákból Kép forrása: jenteablog.com

2/6 Maradj ki a munkahelyi pletykákból

Lehet, hogy kezdetben nem túl „kifizetődő”, ha te vagy a pártatlan, kissé visszahúzódó típus, de hosszú távon ezzel mindenképpen csak nyerhetsz. Gondolj bele: te szereted azokat a kollégáidat, akik egyfolytában pletykálnak?

Valószínű, hogy a válaszod nem, mert ezeket az embereket a nagy többség nehezen viseli el.

Te ne állj be a sorba, legyél inkább csendes megfigyelő, akivel tökéletesen el lehet beszélgetni munkáról, vagy esetleg arról, hogy milyen volt a hétvége, de soha ne adj támadási felületet, amivel visszaélhetnek – márpedig a pletyka pontosan ezt eredményezi.

Ne legyél munkakerülő Kép forrása: anapettusdiaries.com

3/6 Ne legyél munkakerülő

Rólad ne lehessen elmondani, hogy későn érkezel és korán mész. Az nem tragédia, ha néha pár perc késéssel érsz be az irodába, mert ez mindenkivel megesik, de ebből se csinálj rendszert.

Azzal sincs semmi probléma, ha alkalomadtán előbb el kell menned, biztosan elenged a főnököd, de ez se váljon rutinná.

A munkádat pedig úgy végezd el, hogy senki ne tudja azt kritizálni, legyél pontos a határidőkkel, sőt igazán kiemelkedhetsz a sorból, ha határidő előtt teszed le a prezentációt a főnököd asztalára. Ezzel biztosan felkelted a figyelmét.

Lepd meg néha a kollégáidat Kép forrása: tumblr, folklifestyle

4/6 Lepd meg néha a kollégáidat

Biztos ismerős a helyzet, amikor az ünnepek közeledtével elárasztják az irodákat a sütitornyok és az ízletes fogások, de nem csak ez az időszak alkalmas arra, hogy kedveskedj egy kicsit a kollégáidnak.

Időtök nagy részét együtt töltitek, a munkahelyed gyakorlatilag a második otthonod, szóval érdemes jó kapcsolatot ápolnod a munkatársakkal.

Dobj össze egy egyszerű, sütésmentes sütit. Ezzel nem kell órákig bajlódnod, viszont garantáltan sikert aratsz vele a munkahelyeden. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek jól esik a törődés.

Szervezz csapatépítő programot Kép forrása: tumblr, theblackworkshop

5/6 Szervezz csapatépítő programot

Mindenhol van olyan kolléga, akit a többiek kevésbé bírnak, de ezen emelkedj felül, és szervezz mindenkivel közösen egy jó csapatépítő estét.

Nem hiába annyira elterjedt ez a nagy multiknál, ugyanis ahhoz, hogy hatékonyan tudjatok együtt dolgozni, elengedhetetlen a jó viszony.

Nem kell örök barátságot fogadnod ezekkel az emberekkel, de te is kibírsz egy jó hangulatú estét a kollégáiddal. Meglátod, ez erős csapattá fog kovácsolni titeket.

Tartsd meg mindenkivel a három lépés távolságot Kép forrása: eurosys.be

6/6 Tartsd meg mindenkivel a három lépés távolságot

Persze szövődhetnek igaz barátságok, de a legtöbb ember a cégnél nem a barátod, hanem a munkatársad.

Ezért ne nekik mondd el, ha éppenséggel új állást szeretnél megpályázni, mert könnyen lehet, hogy a saját javukra fordítják, visszaélnek ezzel az információval, és másnap már a főnököd is tudni fog legújabb szándékodról.

A személyes dolgaidat is inkább hagyd meg a családodnak és a közeli barátaidnak.