Így legyél te az a kollegina, akit mindenki szeret

Írta: ,

Persze, tudjuk, hogy a munkahelyünkre általában leginkább dolgozni megyünk, és nem azért, hogy traccsoljunk a kollégákkal. Mégis, nem mindegy, hogy jeges hangulatban dolgozod végig azt a 8 órát, vagy igazi segítséget és támogatást kapsz azoktól, akikkel az időd nagy részét töltöd nap mint nap.

Vesztegesd meg őket! Kép forrása: mattfraction.com

1/6 Vesztegesd meg őket!

Nem egy szép szokás, de a romantikus vígjátékoknak igenis igazuk van: ha egy kicsit kedveskedsz néha a kollégáknak, rögtön megjegyzik, hogy ki vagy, és kellemes érzéseket társítanak hozzád – mondjuk azt, hogy milyen finom az a házi készítésű muffin, amit néha hozni szoktál, vagy mennyire jó, hogy nem kell leugraniuk kávéért, mert mindig megkérdezed, amikor lemész, hogy ők is kérnek-e.

Egy kis jószívűség mindig kifizetődik, és nem kell minden nap saját készítésű tortával várnod a kollégákat ahhoz, hogy tudják, milyen kedves vagy velük.

Kezdeményezz! Kép forrása: carlaaston.com

2/6 Kezdeményezz!

A legtöbb munkahelyen nagyon könnyű elveszni a saját feladatainkban – beburkolózni a gép vagy a pult mögé, és nyolc órán keresztül senkihez sem szólni, mert sok a munka, és ha éppen szabadidőd van, szívesebben nyomkodod a telefonodat, minthogy megkérdezd a kolléganőd, hogy van.

Erről viszont sürgősen szokj le, ha szeretnéd, hogy megkedveljenek – ha kezdeményezed a kontaktot a többiekkel, szívesebben fordulnak majd hozzád, és nem csak akkor, ha kell nekik valami. Belekerülsz a szorosabban összetartó csapatba, és sok olyan dologról is tudomásod lehet, amiről egyébként nem is tudnál, ha kimaradnál a „bizalom köréből”.

Úgyhogy legközelebb, ha van öt perced, igenis menj oda az unatkozó HR-eshez/IT-shoz/Sales-eshez, és kérdezz rá, mi újság van vele – hidd el, megéri!

Segíts! Kép forrása: theglitterguide.com

3/6 Segíts!

Ha látod, hogy a kedves kolléga elúszik a teendőkkel, és azt sem tudja, hol a feje, neked pedig éppen van öt perced, ne szégyenlősködj – ajánld fel, hogy lefénymásolod neki azt a néhány papírt, amire sehogy sem jut ideje, vagy kiviszed a kukát még akkor is, ha az az övé, vagy az ő feladata lenne.

Vigyázz azonban, hogy ne menj át a talpnyaló kategóriába – és ne is vállalj át mindent a saját nyakadba!

Ha túl sok mindenre ajánlkozol, néhány kevésbé figyelmes kolléga úgy gondolhatja, hogy mostantól rád bízhatja az apró-cseprő feladatait mindenféle következmény nélkül.

Úgyhogy csak óvatosan – de egy kis segítőkészség soha nem árt!

Ne legyél a főnök kiskedvence! Kép forrása: ruemag.com

4/6 Ne legyél a főnök kiskedvence!

A talpnyalókat senki nem szereti, főleg akkor nem, ha a főnök kegyeibe férkőznek be.

Mindig éreztesd a kollégákkal, hogy egy csapat vagytok, soha ne mószerold be őket semmiért, és ne cikizd őket a főnök jelenlétében.

El sem hinnéd, ez mennyit segíthet azon, hogy csapattagnak tekintsenek – főleg akkor, ha új vagy még a helyen, és próbálsz beilleszkedni egy összeszokott társaságba.

Ez nem azt jelenti, hogy a reggeli kávénál neked is ordítva kell szidnod a főnöködet, ha nincs vele bajod (sőt, ettől kifejezetten óvnánk, ha lehet), elég, ha nem fogod nyilvánosan a pártját minden ügyben, és nem vagy minden lében kanál.

Ne versenyezz! Kép forrása: laurenconrad.com

5/6 Ne versenyezz!

Hiába undok veled az egyik kolléganő, ne kezdd el túllicitálni hasonló viselkedéssel. Vedd tudomásul, hogy nem szeret, és kerüld el, de semmiképpen ne csinálj balhét egy-egy félreértés miatt az egész munkahelyen.

Ha elviselhetetlen a helyzet, rendezd le felnőtt módjára, és kérdezz rá nála, mit tettél, hogy ilyen antipatikus vagy neki, és próbáld megoldani.

Jusson eszedbe, hogy mindannyian ugyanazért a célért küzdötök, és nem érdemes úgy előrelépned, hogy másokat tiporsz mellette a porba – ha neadjisten tényleg vezető pozícióba kerülsz így, olyan emberek dolgoznak majd alattad, akik szívből gyűlölnek, és megpróbálják aláásni a tekintélyedet!

Kérd ki a véleményüket! Kép forrása: whowhatwear.com

6/6 Kérd ki a véleményüket!

Mindenki fontosnak érzi magát, ha megkérdezik a véleményét valamiről – ezt használd ki, és alkalmazd is gyakran!

A kollégák szeretnek majd veled beszélgetni, mert úgy érzik, számít, amit mondanak, sőt, így látszani fog, hogy nem tartod magad jobbnak, mint bármelyikőjük.

Szóval kérdezz gyakran, és figyelmesen hallgasd meg a tanácsaikat – ne csak miattuk, magad miatt is!

Hiszen hátha tudnak olyan dolgot mondani neked, ami tényleg értékes, és hasznodra válhat a jövőben.