Így harcolhatod ki magadnak az álomfizetést

Nagy Niki
Írta: ,

Mi, nők, általában nem vagyunk a legbátrabbak, ha arról van szó, hogy a minket megillető fizetést harcoljuk ki magunknak. Míg egy férfi addig küzd, amíg az összeg legalább a közelében nincs az elképzeléseinek, mi képesek vagyunk sokkal alább adni – többek között ennek is köszönhető az a hatalmas fizetésbeli különbség férfiak és nők között. Ha ebből neked is eleged van, és végre szeretnéd megkapni a munkádért azt az összeget, amit megérdemelsz, akkor az alábbi tippek segíthetnek, hogy jó tárgyalási pozícióból indulj.

Ügyesen a kezdő fizetéssel is! Kép forrása: hellofashionblog.com

Amikor bértárgyalásra kerül sor, alaposan gondold át, az adott pozícióban pontosan mi is lesz a feladatod – nem csak azt, hogy mit kell majd csinálnod, hanem azt is, hogy ez mivel jár összességében. Az egy dolog, hogy a munkaköröddel tisztában vagy, de belegondoltál, hogy ez mennyi túlórátutazásthétvégi munkát jelent majd neked?

Ha a kezdő fizetésedet beszélitek meg a főnököddel, fontos, hogy ezeket a tényezőket kiemeld neki, hogy benne is tudatosuljon: nem csak az elvégzett munkáért, hanem az arra áldozott idődért is kapod a béred. Ha felhívod a figyelmét például arra, hogy bár munkaidőben csak 8 órát vagy bent, de az utazgatásokkal együtt ez már bőven több lesz, ő is sokkal inkább hajlik majd a magasabb összegre.

Kérdezz körbe! Kép forrása: tumblr.refinery29.com

Még akkor is érdemes először körbekérdezni és tájékozódni arról, hogy a jövőbeli kollégáid mennyit keresnek, ha ismered a szakmát, és tudod, nagyjából hogyan kell belőni a fizetést. Minden cég ugyanis más és más; lehet, hogy az egyik többet ajánl, de kevesebb extrát nyújt, míg a másik hozzájárul az albérletedhez, az étkezésedhez, a tömegközlekedéshez, a fizetés viszont egy picit alacsonyabb.

Kérdezd meg, hogy a nagyjából veled egy szinten lévő alkalmazottak hogyan keresnek (persze fix összegre ne számíts, de egy keretet biztosan mondanak), és annál lőj egy kicsit feljebb – a főnök úgyis lejjebb akar majd menni, így pedig találkozhattok a középúton.

Ez akkor fontos különösen, ha más szakmába, vagy más beosztásba érkezel, mint amit otthagysz, és abszolút nem vagy képben azzal, mi a szokás.