Időhiány: ezért nem tudsz szabadulni a mókuskerékből

Jankovics Anna
Írta: ,

Mindenki rohan. Soha, semmire nincs idő. Valójában pont arra nincs, amire kellene. Nincs idő a családra, nincs idő a lazításra. Egy mókuskerékben vagyunk.

Az elméletek

A tudósok szerint a japán cunamikatasztrófa óta a Föld tengelye elmozdult.

A chilei rengés óta pedig úgy vélik, hogy gyorsul a Föld, ezzel együtt pedig a napok is rövidülnek. Kicsivel, de rövidebbek.

Ez a elmélet nem tesz jót senkinek, főleg a katasztrófa-elmélet gyártóknak, akik már tovább is gondolták a dolgot, és összeesküvés-elméletekbe ágyazva azt hirdetik, hogy valójában már nem 24 óra egy nap, hanem csak tizenvalahány.

De legalább van mire fogni azt, hogy miért nincs időnk mindenre. Számos tudományos teória, pszichológiai magyarázat van, melyek nem hozzák a várt eredményt, a változást. Magyarázat van, megoldást viszont egyik elmélet sem nyújt.

Tehát megállapítható, hogy az elméletek nagy része értelmetlen magyarázkodás...

Mi mindenre kell az idő?

Kell arra, hogy törődjünk családunkkal. Kell arra is, hogy fenn tudjuk tartani magunkat, tehát a munkára.

Kell arra, hogy aludjunk.

Aztán számos más dologra is, például arra, hogy esetleg elmenjünk szűrővizsgálatra... mert nincs időnk figyelni testünk rezdüléseire.

Nincs időnk egészségesen táplálkozni, mely bizony nem csak hosszú, hanem rövid távon is kihat életünkre.

Sőt, még arra sincs időnk, hogy egy másik embert kellőképp megismerjünk és szerelmesek legyünk. Nem ismerjük szüleinket, gyerekeinket.

Az ördögi kör pedig úgy néz ki, hogy azért élünk, hogy dolgozzunk, hiszen a munka teszi lehetővé azt, hogy életben maradjunk – tehát, semmi másra nem marad idő...