Home office – Így legyél hatékony, ha otthonról dolgozol

Írta: ,

A home office – szerencsére – egyre inkább terjed itthon is. Rengeteg olyan munka van, amihez felesleges minden egyes nap bejárni, ha pedig szabadúszó vagy, gyakran nincs is hova. Viszont az is igaz, hogy otthonról azért nehezebb hatékonynak lenni, hiszen nem jár a főnök folyton a nyomodban, és annyi más érdekesebb dologgal foglalkozhatnál, mint a munka. Kutatások azonban kimutatták, hogy a környezetnek hatalmas szerepe van a munkakedvünk alakulásában. Úgyhogy pakold össze az íróasztalt, és rendezd át a következő tippek szerint!

Rakj rendet! Kép forrása: instagram.com

1/5 Rakj rendet!

Ez a lakás többi részére is igaz – hatékonyabban tudsz csinálni bármit, ha szép rend van körülötted! Én mondjuk pont a rendetlenek táborát erősítem, de még nekem is sokkal könnyebb úgy dolgozni, hogy nem lepnek el a szétdobált ruhák, papírfecnik és kávésbögrék.

Minden olyat tüntess el az íróasztalodról (vagy arról a helyről, ahonnan dolgozni fogsz – lehet az akár az ágy is, ha ott tudsz jobban figyelni), ami nem a munkával kapcsolatos, és elterelheti a figyelmedet.

Ez lehet könyv, körömlakk, színező, tehát bármi, ami elvonhatja a figyelmedet.

Tedd személyessé! Kép forrása: decordots.com

2/5 Tedd személyessé!

Jobban magadénak érzed az asztalt a munkahelyeden, ha viszel be néhány személyes holmit – nem gondolnád, de hatékonyabban tudsz dolgozni, ha az otthoni íróasztallal is így teszel!

Néhány virág, egy-egy szép kép és cuki dekoráció meghozhatja a kedvedet a melóhoz.

Melegen ajánlom egy álom-tábla elkészítését is – hidd el, nagyon fel tud lelkesíteni, ha motivációs idézeteket és képeket nézegetsz, miközben el vagy havazva a munkával.

Figyelj a világításra! Kép forrása: linaikse.com

3/5 Figyelj a világításra!

A halogén izzós lámpáktól könnyen megfájdulhat a fejed, de ugyanez a helyzet akkor is, ha nem világítod meg eléggé az asztalt, és a szemednek erőlködnie kell olvasás közben.

A rosszul megválasztott világítás képes letörni a lelkesedésed, elvenni a munkakedved vagy teljesen lefárasztani, úgyhogy tényleg fontos, milyen lámpát használsz a dolgozósarokban.

Törekedj arra, hogy a halványabb nagy villany mellett kisebb, szintén nem túl élénk fényforrások is legyenek az asztalod körül, így biztosan nem fog a szemedbe világítani semmi, de mindent jól látsz majd. Az állítható LED-lámpák például környezetbarát megoldások, és jót tesznek a szemeidnek is.

Legyen a tech a legfrissebb! Kép forrása: designsponge.com

4/5 Legyen a tech a legfrissebb!

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig sorba kell állnod a legújabb iPhone-ért, hanem azt, hogy nagyon demotiváló tud lenni, ha fél órát kell várnod, mire betölt a szövegszerkesztőd. Legalább olyan eszközöket vásárolj magadnak, ami a munkádhoz szükséges programokat képes gyorsan kezelni.

Nem muszáj mindig a legdrágább és legújabb modelleket megvenni – ha laptopot, számítógépet, telefont vagy tabletet veszel, kérd ki szakember segítségét, és mondd el neki, mire fogod használni az eszközt. 

Más hardver kell egy olyan munkához, ami csak szövegszerkesztéssel jár, és más egy olyanhoz, amihez komoly grafikai szoftvereket kell használni. A szakember tudni fogja, melyiket válaszd a saját preferenciáid alapján.

Hallgass zenét! Kép forrása: wearesodroee.com

5/5 Hallgass zenét!

Ha úgy érzed, kevésbé bírod a munkát és nem tudsz eléggé koncentrálni, rakj be egy kis zenét! Az állandó háttérzene elég fárasztó, de ha csak néha töröd meg a csendet a kedvenc motiváló dallamaiddal, utána úgy érezheted magad, mintha új energiát kaptál volna a munkához.

Embere válogatja, hogy mitől pörög fel – van, akinek a klasszikus zene jön be, és van, aki pörgős popra esküszik. Kísérletezd ki, hogy mi az, ami feltölt energiával, és ha leülne a munkamorál, hallgass bele kicsit!

Váltogathatod a számokat attól függően is, hogy éppen milyen munkát kell végezned – nyugishoz nyugis zenét, pörgőshöz pörgőset válassz!