Így kérj fizetésemelést, hogy ne jöhess ki rosszul belőle

Zabolai Margit
Írta: ,

Sokan úgy érzik, szerencsések, ha egyáltalán állásuk van, és minden hónapban megérkezik a számlájukra a fizetésük. Ettől persze egy kis plusz még jól jönne, és, ha úgy érzed, meg is érett már az idő a fizetésemelésre, egy próbát mindenképpen megér az ügy. Persze, senki sem szívesen beszélget ilyen kényes kérdésről a főnökével, úgyhogy kicsit segítünk, hogyan készülj fel rá, hogy minden simán menjen.

A plusz pénz mindig jól jön, és lehet, hogy a legfőbb indokod az emelés kérésére az, hogy megnőtt a törlesztő részleted, esetleg megbetegedett valaki a családodban.

Azonban bármennyire is családias a hangulat a munkahelyeden, ne feledd, hogy mégis csak egy üzleti tranzakcióról van szó, és a főnököd is ebben a szellemben fog dönteni, amikor a fizetésemelésedről dönt.

Ne is reménykedj abban, hogy egyből 50 százalékot dob még hozzá a jelenlegi béredhez, vagy hogy két hónappal az érkezésed után megemeli a gázsidat – kivéve, ha korábban megállapodtatok abban, hogy a próbaidő lejárta után ez történik.

A sikerhez vezető első lépés, hogy reális kéréssel állj elő.

Kérj időpontot Kép forrása: IgorVetushko

Főleg kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy együtt ebédeltek, vagy lementek kávézni, de ne egy ilyen alkalmat válassz, amikor előállsz a kéréssel.

A beszélgetésnek nem kell feltétlenül gyomorgörccsel is járnia, jó hangulatban is eltelhet, ha mindketten őszinték és egyenesek vagytok, de mégis csak üzletről van szó.

Kérj időpontot a főnöködtől, amikor nyugodtan beszélhettek, így neki sem kell rohannia, lesz ideje átgondolni a kérésedet, és nem is hozod kellemetlen helyzetbe azzal, hogy egy esetleg alkalmatlan pillanatban rohanod le.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján