Hogyan felelj a bűvös interjú kérdésre: “Mik a gyengeségeid?”

Fodor Veronika
Írta: ,

Ha állásinterjúra készülsz, akkor nem árt felkészülni a HR-esek olykor zavarba ejtő kérdéseire is. Ha elébe mész a dolgoknak, és felkészülsz arra, hogy őszintén tudj beszélni a pozitív és fejlesztendő képességeidről, akkor elkerülheted a feszengést. Íme, néhány tipp!

Légy őszinte Kép forrása: thezoereport.com

Ne állíts olyat, hogy nincs gyengeséged, vagy te mindenben jó vagy, mert akkor számíthatsz a keresztkérdésekre, vagy olyan szituációs gyakorlatokra, ahol úgyis kiderül, hogy mik a fejlesztendő tulajdonságaid.

A HR-es éppen azt méri fel ezzel a kérdéssel, hogy mennyire jó az önismereted. Jobb, ha tisztában vagy önmagaddal, a pozitív és kevésbé pozitív oldaladdal is.

Támaszd alá konkrét példákkal Kép forrása: theeverygirl.com

Gondold végig, mi az, amivel nehézségeid voltak az előző munkahelyeden, vagy akár egy iskolai projektben. Lehet ez például a mások előtt történő prezentálás, vagy a határidők betartása.

Emlékezz vissza, hogy milyen lépéseket tettél ennek megváltoztatására - például jelentkeztél a következő ilyen feladatra is, vagy letöltöttél egy időmenedzsment programot. A lényeg, hogy a múltból indulj ki, mond el mi okozott nehézséget, majd konkrét példákkal alátámasztva bizonyítsd be, hogy mennyit fejlődtél azóta, és hogy folyamatosan dolgozol azon, hogy jobb és jobb legyél.

Ezekkel a lépésekkel biztosan szimpátiát keltesz az interjúztatóban, hiszen őszintén válaszoltál a kérdésére, mégis pozitívan kerültél ki a dologból: tudatában vagy a gyengeségeidnek, de fejlődni vágyó és nyitott vagy.