Mit tegyél, ha negatív munkatársakkal vagy körülvéve?

Írta: ,

Szerencsés vagy, ha imádod a munkád, jófejek a főnökeid, és még a kollégáiddal is kijössz. A pozitív munkahelyi hangulat rengeteget számít abban, mennyire vagy produktív a munkád során, és az egészséged szempontjából is fontos, hogy minél kevesebb stresszhatás érjen nap mint nap. Ha negatív kollégákkal vagy körülvéve, az nagyon meg tudja keseríteni a mindennapjaid, ezért most hoztunk pár tippet, amivel felvértezheted magad ellenük!

Lásd reálisan a helyzetet Kép forrása: pexels.com

1/5 Lásd reálisan a helyzetet

Nem irányíthatsz mindenkit, és nem is kedvelhet mindenki, ezt el kell fogadnod.

Ha ezen túlestél, akkor már jó úton jársz, hiszen így ki tudod zárni az érzelmeidet, amikor azzal a bizonyos kollégával kell együtt dolgoznod.

Mivel az ő megmozdulásait, érzelmeit és reakcióit nem tudod befolyásolni, ezért mindenképpen neked kell így hozzáállni a helyzethez – ezzel elkerülheted, hogy nap mint nap lehúzza a hangulatodat.

2/5 Légy megfigyelő!

Lehetőleg ne foglalj egyből állást a nagyobb viták vagy nézeteltérések során, és ne vegyél részt a pletykálkodásban.

Ha a kolléganőid épp előtted kezdenek el kibeszélni valakit, akkor csak szimplán hallgass, még akkor is, ha te sem vagy túl jó véleménnyel az adott munkatársatokról.

Így elérheted azt, hogy tudják, veled nem is érdemes ilyenekbe belemenni, mert te ebben nem vagy partner.

Maradj pozitív Kép forrása: mydomaine.com

3/5 Maradj pozitív

Egy munkahelyen mindig meghatározó, hogy kivel „bandázol”, kivel ebédelsz, kivel ülsz le kávézni, vagy kivel beszéled meg a benti problémáidat.

Általában minden munkahelyen találni egy ilyen „cinkostársat”, akivel sok mindenben hasonlítotok és megértitek egymást, de ha mégsem, akkor se ess kétségbe – a munkahelyi problémákat néha jobb egy teljesen kívülálló baráttal vagy családtaggal megbeszélni.

Fókuszálj magadra Kép forrása: bloglovin.com

4/5 Fókuszálj magadra

Anélkül, hogy túlságosan is énközpontúnak éreznéd magad, a munkádban sokszor muszáj magadra fókuszálnod.

Persze a legtöbb esetben sokkal egyszerűbb mással foglalkozni, hiszen ha valami izgalmasnak tűnő pletykáról vagy összetűzésről van szó, a figyelmed nagyon könnyen elterelődik, de önmagad és a karriered érdekében jobb, ha ezeket inkább kiszűröd.

Ilyenkor fülhallgatóval hallgass zenét, vagy ha van rá lehetőség, vonulj el néhány órára egyedül dolgozni!

Légy proakítv Kép forrása: theglitterguide.com

5/5 Légy proakítv

Ha már kezd nagyon elmérgesedni a helyzet, legyél te az, aki kezdeményezi a problémák megbeszélését. 

Javasold a munkatársadnak, hogy a hatékony közös munka érdekében ne egymás ellen, hanem egymással, vagy legalább ne egymást zavarva dolgozzatok.

Hidd el, ezekben a szituációkban a kedvesség az, amivel nyerhetsz, hiszen a másik magából kiindulva biztosan nem erre számít.