Hazudnak a férfiak a keményebb munkáról - állítja egy friss kutatás

Zabolai Margit
Írta: ,

Tanulmányok tömegei születtek már arról, hogy a férfiak a legtöbb helyen ugyanazért a munkáért magasabb fizetést kapnak, és hogy gyorsabban kerülnek előre a ranglétrán. Aki eddig ezt elintézte azzal, hogy a férfiak keményebben dolgoznak, míg a nők hajlamosabban előtérbe helyezni a családi- és magánéletüket az extra irodai órákkal szemben, azt meglepheti egy friss amerikai tanulmány.

A fele épp igaz

Egy friss amerikai tanulmány szerint a férfiak egyharmada hajlamos arra, hogy „színlelje” a munkaóráit, ezt pedig olyan ügyesen csinálják, hogy akár heti 80 irodai órát is elszámolhatnak úgy, hogy annak valójában alig több mint a felét, mindössze 50 órát töltöttek valóban aktív munkával.

A kutatást a Bostoni Egyetem professzora, Erin Reid vezette, aki arra is rámutatott: míg a férfiak hajlamosak például úgy szervezni a megbeszéléseket, hogy több időt tölthessenek otthon, addig a női alkalmazottak jellemzően inkább nyíltan megmondják, ha szükségük van arra, hogy néhány órát otthon maradjanak valami miatt.

A tanulmány szerint a nyüzsgő bostoni üzleti életben az ideális dolgozó legalább heti 80 órát tölt a munkájával, és klienseit a családi élete fölé helyezi. A kutatást végzők azt találták, hogy a kísérletben részt vevő férfiak 31 százaléka úgy teljesíti ezt a követelményt, hogy közben valójában jelentős munkaidőt tölt valamilyen más tevékenységgel.

A tanulmány még egy olyan, férfi kollégákból álló csapatot is megfigyelt, akik fedezték egymást, vagyis összedolgozva olyan sémát alakítottak ki, amivel bármelyikük rugalmasabban kezelhette a munkaóráit, mégsem tűnt fel senkinek, ha éppen nem munkaügyben volt távol az irodától.

A cikk szerint a férfi munkatársakra egyébként is jellemzőbb, hogy ha például kivesznek napközben néhány órát, hogy mondjuk megnézzék a gyerekük focimeccsét, akkor azt nem teszik szóvá a kollégáknak, míg a női alkalmazottak hajlamosabbak ezt előre és őszintén megvallani.

De ki kapja az előléptetést?

Amint a tanulmány arra rávilágított, noha a nők talán őszintébbek a munkára fordított idejüket illetően, mégis a férfiak jutnak az előléptetésekhez, hiszen a legtöbbször a főnököt az eredmények érdeklik, és nem jár utána annak, hogy valaki valóban annyira elkötelezett-e a munkáját illetően, mint ahogyan azt beállítja az irodában.

A cikk szerzője egyébként azt javasolja a női alkalmazottaknak, hogy járjanak el ők is hasonlóan, és ne hangoztassák mindig, ha a családot előbbre helyezik a munkánál.

A tanulmány megemlíti, hogy az általuk vizsgált munkahelyen azoknak a női dolgozóknak, akiknek gyerekük lesz, lehetőségük van több időt kivenniük, és ezzel élnek is - emiatt azonban végül kevesebb pénzt keresnek, és nem is léptetik elő őket.

Ellenben a férfi kollégák, akik titokban ugyanúgy kihasználják a rugalmas munkaidőben rejlő lehetőségeket, megkapják a bónuszokat és az előreléptetést.