Hasznos tippek karrierista, de családra vágyó nőknek

Írta: ,

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy a nők szeretnének élni az eléjük tárt lehetőségekkel, szívesen veszik az akadályokat a karrierjüket illetően. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik nem akarják feladni elért eredményeiket, ám családra is vágynak?

Told ki a gyermekáldás időpontját

1/5 Told ki a gyermekáldás időpontját

Ha megfogalmazódott benned a családalapítás gondolata, miközben igazán büszke vagy az elért eredményeidre, akkor már esélyes, hogy nem a húszas éveid elején jársz.

Ez nem is gond, a szakértők ugyancsak azt tanácsolják, hogy ha van rá mód, told ki a gyermekáldás időpontját.


Mikor jó? Családalapítás fiatalon, felnőttként és kicsit későn


Persze, nem szabad a végtelenségig húzni az időt, hiszen egészségügyi szempontokat is ildomos figyelembe venned, de könnyebb visszatérni a munka világába, ha már letettél valamit az asztalra.

Nehezebb (bár nyilván nem lehetetlen) karriert építeni úgy, hogy előreveszed a családalapítást, mintha felcserélnéd a sorrendet. Ha komoly tapasztalatod van, akkor kisgyermek mellett is esélyes a visszatérés, illetve az új munkalehetőség.

Több gyerkőc, rövid idő

2/5 Több gyerkőc, rövid idő

Bár a legtöbb karrierista anyuka „megelégszik”egy gyermekkel, akadnak olyanok, akik tovább gyarapítanák a család létszámát.

Esetükben több szempontból is ajánlatos a kistestvér gyors érkezése.

Részben a kisebb korkülönbség kevesebb gondot okozhat (bár természetesen ez lehet babafüggő), részben pedig könnyebb, ha nem szakítod meg kétszer a karrieredet.

Tény, hogy ha egymás után vállaljátok a csemetéket, akkor alapvető, hogy egyszerre többet fogsz hiányozni a munkából. Azonban sokkal könnyebb lesz később, hiszen csak egy alkalommal kell visszarázódnod, legyőznöd a kezdeti nehézségéket, nem pedig kétszer.

Ráadásul esélyes, hogy mindenki tudni fogja, több utódra már nem vágytok, így lehetőséged nyílhat a hosszú távú tervezésre.

Ha a munkát választottad, akkor dolgozz

3/5 Ha a munkát választottad, akkor dolgozz

Mivel Magyarországon egy anyuka egy gyermek után akár három évet is otthon tölthet, nem csoda, hogy ezt vesszük mintának.

Ennek a fontos időtartamnak megvannak a nagyon lényeges előnyei a gyermek és a család szempontjából, de hátrányai is akadnak a munka világában.

Biztos lehetsz benne, hogy kapsz hideget-meleget, ha úgy döntesz, nem használod ki a rendelkezésedre álló három évet (sőt!), de fontos, hogy ezzel ne foglalkozz, ne legyen bűntudatod.

Nem kell messzire menni, hogy ellenpéldát találjunk, sok európai országban messze nem engedélyeznek ilyen hosszú időt a kismamáknak.

Egyébiránt mindenkinek szíve joga eldönteni, miként szeretne élni, sem a szomszédnak, sem egy távoli ismerősnek nem kell a beleegyezése ahhoz, hogy ismét munkába állj.

Ne félj segítséget kérni

4/5 Ne félj segítséget kérni

Nyilvánvalóan csak akkor fogsz tudni dolgozni, ha valaki vigyáz a gyermekre. Ez, főleg a korai szakaszban meglehetősen problémás lehet, de a nagymamák alig várják, hogy végre unokázhassanak.

Ha nincs a közelben családtag, akkor persze szóba kerülhetnek a megbízható bölcsődék, illetve a bébiszitterek is, akár közvetítőcégen keresztül. Hazánkban nem igazán divat, sokak szerint egyenesen lekicsinylő dolog, ha az apuka marad otthon, az anyuka pedig igyekszik vissza dolgozni.

Mindezek ellenére akadnak olyan életkörülmények, amikor éppen ez lenne a legjobb döntés – emiatt érdemes ezt az opciót is fontolóra venni.

Bárhogy is döntötök, soha ne legyél rest segítséget kérni, egy anyukának sem lenne szabad teljesen magára vállalnia azt a sok feladatot, ami ilyenkor természetes módon adódik.

Találd meg az arany középutat

5/5 Találd meg az arany középutat

Sokszor előfordul, hogy még azok életében is háttérbe szorul a karrier a gyermekáldás után, akik odáig ezt elképzelhetetlennek látták.

Ők azonban végig vívódni fognak a család és a karrier között, ami közvetve, vagy közvetlenül is kivetítődik a gyermekre.

Számukra ideális megoldás lehet a részmunkaidő, vagy akár az otthoni munka, ha lehetőség nyílik rá. Végül, de nem utolsó sorban tényleg mindenkinek magának kell éreznie, mire van szüksége.

Attól még egy anyuka sem fogja kevésbé szeretni a gyermekét, mert nem életcélja három évig otthon ülni a kicsivel. Ez nem jelenti azt, hogy nem gondol egész nap rá, vagy nem érzi a felhőtlen boldogságot, ha végre hazamegy.

Sokak számára ez abszolút elképzelhetetlen életvitel, de esetükben másfajta körülmények ideálisak, és ezt ugyanúgy el kell fogadni.