Hasznos tippek karrierista, de családra vágyó nőknek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy a nők szeretnének élni az eléjük tárt lehetőségekkel, szívesen veszik az akadályokat a karrierjüket illetően. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik nem akarják feladni elért eredményeiket, ám családra is vágynak?

Told ki a gyermekáldás időpontját

Ha megfogalmazódott benned a családalapítás gondolata, miközben igazán büszke vagy az elért eredményeidre, akkor már esélyes, hogy nem a húszas éveid elején jársz.

Ez nem is gond, a szakértők ugyancsak azt tanácsolják, hogy ha van rá mód, told ki a gyermekáldás időpontját.


Mikor jó? Családalapítás fiatalon, felnőttként és kicsit későn


Persze, nem szabad a végtelenségig húzni az időt, hiszen egészségügyi szempontokat is ildomos figyelembe venned, de könnyebb visszatérni a munka világába, ha már letettél valamit az asztalra.

Nehezebb (bár nyilván nem lehetetlen) karriert építeni úgy, hogy előreveszed a családalapítást, mintha felcserélnéd a sorrendet. Ha komoly tapasztalatod van, akkor kisgyermek mellett is esélyes a visszatérés, illetve az új munkalehetőség.

Több gyerkőc, rövid idő

Bár a legtöbb karrierista anyuka „megelégszik”egy gyermekkel, akadnak olyanok, akik tovább gyarapítanák a család létszámát.

Esetükben több szempontból is ajánlatos a kistestvér gyors érkezése.

Részben a kisebb korkülönbség kevesebb gondot okozhat (bár természetesen ez lehet babafüggő), részben pedig könnyebb, ha nem szakítod meg kétszer a karrieredet.

Tény, hogy ha egymás után vállaljátok a csemetéket, akkor alapvető, hogy egyszerre többet fogsz hiányozni a munkából. Azonban sokkal könnyebb lesz később, hiszen csak egy alkalommal kell visszarázódnod, legyőznöd a kezdeti nehézségéket, nem pedig kétszer.

Ráadásul esélyes, hogy mindenki tudni fogja, több utódra már nem vágytok, így lehetőséged nyílhat a hosszú távú tervezésre.