Gyilkos munkahelyek: 7 karrier szituáció, ami egyenes út a kiégéshez

Írta: ,

A jelenlegi gazdasági helyzetben úgy tűnik, szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek van munkájuk, de attól még nem mindegy, hogy milyen is az a munkahely. Az angolszász nyelvterületen elterjedt kifejezés, a „burnout”, vagyis kiégés itthon sem ismeretlen, akit pedig egyszer utolér, annak nagyon nehéz lesz újból megtalálnia a karrierépítéshez szükséges motivációt. De mik azok a körülmények a munkahelyeden, amelyek meggyorsíthatják a szerencsétlen folyamatot?

Kényszeres bizonyítás

A versenyhelyzetekkel egy egészséges mértékig nincs baj, sőt motiválhatnak is, amikor azonban azt próbálod bizonyítani, hogy vagy olyan jó, mint mások, a nemed, származásod, bőrszíned, vallásod vagy szexuális irányultságod ellenére, az gyorsan kiégéshez vezethet

Ezek a tényezők nyilván nem befolyásolják a képességeidet, ha mégis úgy érzed, hogy bizonyítanod kell miattuk, akkor szélmalomharcot folytatsz.
 
Ha a munkahelyeden ezt éreztetik veled, folyamatos stresszbe kényszerítenek, hiszen nem tudod (és nem is kell!) levetkőzni azt, aki vagy.
Pletyka

A munkahelyi pletyka nem csak akkor árt, ha rólad terjesztik, ha a munkahelyeden folyamatosak a rosszindulatú megjegyzések, és mindenki árgus szemekkel figyeli a másikat, idővel elkezdesz amiatt szorongani, mit csinálsz, mit mondasz, kivel találkozol.

Ez az állandó feszültség pedig kicsit sem tesz jót a munkakedvednek.