Fusimunka és szaftos részletek: ezeket ne oszd meg a főnököddel

Írta: ,

Családias viszonyok uralkodnak a munkahelyeden, a felettesed pedig „tök jó fej”? Szuper, ám ettől még akadnak bizonyos témák, amelyeket jobb, ha nem újságolsz el odabent – pláne a főnöködnek. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat, hogy igazán profi kommunikációd lehessen.

Hogy miből van a „mellékes”

1/5 Hogy miből van a „mellékes”

Minden szempontból ideális, ha az állásod mellett akad olyan szabadidős tevékenység is, amivel pénzt tudsz keresni.

Ez a fajta anyagi és szellemi töltekezés sokaknak jelent szilárd alapot a dolgos hétköznapokhoz.

A legtöbb helyen azonban még a látszat ellenére sem nézik jó szemmel, amennyiben másra is fordítasz energiát, hiszen a munkaadók jelentős része abban a tévhitben él, hogy nem a munkaidő alatti kapacitásodat vásárolja meg a fizetéseddel, hanem téged.

Úgyhogy ha szeretnéd megtartani a fő melódat, ne verd nagydobra, hogy például esténként rocksztár vagy a menedzserlét mellett, vagy pedig szívesen gasztrobloggerkedsz ebédszünetben.

Titkolózásra sem buzdítunk, csak egyszerűen ne hozd fel a témát feleslegesen!

Hogy éjszakáig tartó tanulásban fáradtál el

2/5 Hogy éjszakáig tartó tanulásban fáradtál el

Hiába elvárás már, hogy a tarka kutyának is felsőfokú végzettsége legyen, a papírszerzést a munkaadók csak a legritkább esetben könnyítik meg.

Hiába tudod, hogy a következő oklevél jelent majd zöld utat az előléptetéshez, a tanulással járó nehézségeket jobb, ha nem pont a főnököddel osztod meg.

Valahol érthető módon ugyanis fenntartással kezelheti, hogy karikás szemekkel jelensz meg reggel, hiszen ez azt a látszatot keltheti, hogy a mostani feladataidat sem tudod ellátni rendesen.


Jó főnökök? 5 érv a női vezetők mellett


Arról a helyzetről nem is beszélve, ha esetleg valami teljesen új területre merészkedtél a művelődés terén, amiből nyilvánvaló, hogy pályát szeretnél módosítani…

Hogy mi volt az orvosnál

3/5 Hogy mi volt az orvosnál

Szűrővizsgálatra akkor is rendszeresen járnod kell, ha kiváló egészségi állapotnak örvendsz. Így teljesen világos, hogy emiatt olykor muszáj némi szabit kivenned.

A nőgyógyászati fertőzésedre azonban senki sem kíváncsi a munkahelyeden – kivéve, persze, ha intim kapcsolatba kerültél valakivel, mert akkor a tájékoztatás kutyakötelességed.

Noha azt valljuk, hogy semmilyen tünetet és kórképet nem szerencsés tabuként kezelni, van egy határ, ami arra szolgál, hogy a saját privát szférádat meg tudd védeni.

Úgy pedig elég nehéz diszkréciót gyakorolni, ha mindenki tudja, miért és hol viszket éppen.

A makacs légúti fertőzések is ebbe a kategóriába tartoznak, elvégre senki sem szereti, ha egész nap ráköhögnek…

Hogy mennyire ciki helyzetbe kerültél

4/5 Hogy mennyire ciki helyzetbe kerültél

Mindenkinek vannak börleszkfilmbe illő történetei, melyeket egyaránt öröm elmesélni és meghallgatni is.

Léteznek azonban olyan sztorik, amik nemcsak téged, hanem akár az egész céget negatív színben tüntetik fel, mert például munkahelyi keretek között vagy üzleti partner jelenlétében estek meg.

Persze, a legszaftosabb részletek nem munkaidőben szoktak előkerülni, hanem inkább rendezvények és összejövetelek alkalmával, ahol az oldottabb hangulat ellenére továbbra is szakemberi minőségben vagy jelen.

Néhány kedves apróságot megoszthatsz ugyan magadról, ám feltehetően senki sem kíváncsi arra az esetre, amikor egy férfikolléga közeli jelenlétében „véletlenül” lefénymásoltad a fenekedet, vagy ilyenek. (Főleg, ha a masina üvege meg is repedt…)

Hogy valójában miért hagytad ott az előző munkádat

5/5 Hogy valójában miért hagytad ott az előző munkádat

A munkahelyváltás csak a legritkább esetben fáklyásmenet. Általában megoldhatatlan konfliktus húzódik meg a hátterében – még akkor is, ha évekig felhőtlen együttműködésnek örülhettetek.

A távozás előtti „utolsó csepp a pohárban” pedig jellemzően olyan sztori, ami nagyot üt ugyan, amikor valakinek elmeséled, ám te magad is negatív színben tűnsz fel, ha nem válogatod meg a szavakat és a célközönséget.

Legyen egy bármikor előkapható, diplomatikus válaszod, ami alapjában véve őszinte. Például valami ilyesmi: „nem egyeztek az elképzeléseink a jövőre nézve”.